Infláció magyar forint KSH - fotó: shutterstock

Márciusban már csak 0,8 százalékkal nőttek az árak

Szerző: | 2024. április. 11. | Hazai, Infláció

Az infláció idén márciusban az elemzői várakozásoknak megfelelően tovább lassult a KSH friss adatai szerint. Szerencsére az év hátralévő részében sem várhatók jelentősebb árváltozások. Bizonytalanságot az üzemanyagárak alakulása jelent, amelyet elsősorban nemzetközi tényezők befolyásolnak, ám az élelmiszerárak kordában tartását segíti az Árfigyelő is; éves átlagban pedig 5 százalék alatt maradhat a pénzromlási ütem.

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője

Márciusban havi alapon 0,8 százalékkal nőttek az árak. A havi drágulást egyrészt az energia, másrészt a szolgáltatások húzták felfelé. Az előbbi esetében az áremelkedés a fogyasztás alakulásától függ, a meleg februári időjárás okozta bázishatás játszhatott benne szerepet, miközben éves alapon a háztartási energia ára 3,1 százalékkal csökkent.

Vagyis a megelőző évnél kevesebben kerültek át a magasabb fogyasztási kategóriába, amelyet az energiahatékonysági intézkedések, illetve az előző évinél kedvezőbb márciusi időjárás is támogatott. A szolgáltatások ára egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőtt, itt elsősorban a telekommunikációs cégek éves átárazását kell kiemelni, amelyet a költségeikkel szemben a megelőző évi infláció figyelembevételével határoztak meg.

Az infláció tehát márciusban az elemzői várakozásoknak megfelelően tovább lassult, és ezzel az áremelkedési ütem már harmadik hónapja alakult a jegybanki toleranciasávon belül.

Némi kockázatot jelent az üzemanyagárak alakulása

Emellett kisebb mértékben, 2,1 százalékkal nőtt egy hónap alatt a járműüzemanyagok ára is, itt ugyanakkor az elmúlt hetek drágulása, amelyet elsősorban a világpiaci kőolajárak alakulása hajtott, a felmérési időszakon túl következett be, vagyis az majd az áprilisi adatban jelentkezik. A legnagyobb bizonytalanságot jelenleg tehát az üzemanyagárak alakulása jelenti, amelyet viszont elsősorban nemzetközi tényezők, geopolitikai folyamatok befolyásolnak.

Az élelmiszerárak kordában tartását segíti az Árfigyelő is

Az élelmiszerek esetében ellenben továbbra sem látható érdemi drágulás, itt egy hónap alatt mindössze 0,1 százalékkal nőttek az árak, míg éves alapon csupán 0,7 százalékkal.

Az élelmiszerek árának közel stagnálását egyrészt a kedvezőbb tavalyi évi mezőgazdasági termés támogatja, másrészt az Árfigyelő rendszer működése is erősíti a versenyt a boltok között.

Márciussal végső soron összességében lezárulhattak az év elején szokásos átárazások, amelynek a mértéke idén visszafogott volt, megfelelt a sokéves átlagnak, amely már előrevetíti, hogy az év hátralévő részében sem várhatók jelentősebb árváltozások.

Mi várható a következő hónapokban?

Előretekintve az áremelkedési ütem májustól kezdődően kismértékben gyorsulhat, ennek az oka a tavalyi havi árcsökkenések bázisba kerülése, amely folyamat egyébként beleillik a nemzetközi trendbe.

Ugyanakkor az infláció gyorsulásának a mértéke várhatóan nem lesz jelentős:

év végéig is csupán 6 százalékig emelkedhet a havi inflációs adat, éves átlagban azonban 5 százalék alatt maradhat a pénzromlás.

A jövő év elején ismét lassulás követhet be az infláció ütemében, a 3 százalék körüli jegybanki célt várakozásaink szerint 2025 nyarán érheti el tartósan. A gyors fizetésemelkedés mellett így az infláció lassulása érdemi reálbér-emelkedést okoz, ez pedig az óvatossági motívum oldódásával a fogyasztás növekedésében csapódhat le.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn