Zelenszkij nekirongyolt a német kancellárnak

Szerző: | 2024. április. 11. | Háború, Kiemelt

Az ukrán elnök élesen bírálta Olaf Scholzot, amiért az nem akar Taurus rakétákat küldeni Kijevnek. Ráadásul – felrúgva a diplomáciai játékszabályokat – bizalmas beszélgetések részleteit szivárogtatta ki.

Szokásosan ingerült hangulatában adott interjút az Axel Springernek az ukrán elnök, amelynek során szóba került a német Taurus rakéták ügye is. Mint ismert, Olaf Scholz mereven elutasítja azokat a kéréseket, amelyek az akár 500 kilométerre lévő célpontot is precízen eltalálni képes fegyverrendszerek Ukrajnába küldésére vonatkoznak. A kancellár indoklásában mindig hozzáfűzi: az ukránok nem is csinálnak belőle titkot, hogy a rakétákat oroszországi területek ellen használnák,

egy ilyen lépés azonban a háború eszkalációjához vezetne, márpedig neki semmi kedve Németországot belerángatni egy világháborúba.

Saját szociáldemokrata pártja máris „Békekancellár” néven emlegeti, és nagyon úgy tűnik, hogy Scholz ezúttal semmivel nem hagyja eltántorítani magát, még kormánykoalíciós partnerei felszólítására sem. „Ez az a határ, amelyet kancellárként nem szeretnék átlépni. Az én felelősségem, hogy megakadályozzam Németország belekeveredését a háborúba” – hangoztatta, csakhogy Zelenszkij egy egészen más Scholz-féle indoklást tárt most a nagyközönség felé.

Híd, ami szétválaszt

Az ukrán elnök az interjúban azt állította, hogy Scholz valódi indoka nem az eszkalációtól való félelem. Mint mondta, a kancellár egyszerűen Németország védelmére akarja tartalékolni a rakétákat egy esetleges orosz támadás esetén – legalábbis több esetben ezt jelezte neki magyarázatként. Ez azt jelentené, hogy Scholz mást mond neki és mást a közvéleménynek – feltéve, ha igaz, vagy a kancellár nem éppen azért kommunikál két irányba, hogy elhallgattassa valahogy az ukrán elnököt.

Zelenszkijt természetesen nem érdekli, Scholz miért nem adja a Taurusokat (normális időkben a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy egy vezető a saját hazája biztonságát tartja elsődleges fontosságúnak), mindössze a tényt bírálja. Ezen nem változtat az sem, hogy Németország az Egyesült Államok mögött a második legnagyobb fegyverdonora Kijevnek. „Ha jól értem, a kancellár úgy véli, hogy mivel Németországnak nincs atombombája, a legerősebb fegyverét megtartja magának” – mondta, hozzátéve, hogy semmi logikát nem lát az érvelésben, miután egy orosz nukleáris csapás esetén a Taurusok fabatkát sem érnének.

Zelenszkij Scholz vonakodását ahhoz hasonlította, amikor Washington következetesen visszautasította az F–16-osokra és az ATAMCS-rendszerekre vonatkozó kérését. „Minden lépésemet a logika vezérli, de ebben egyszerűen semmi logikusat nem találok. Ha egy partnerünknek olyan fegyverei vannak, amelyekre Ukrajnának szüksége van a túléléshez, nem értem, miért nem adja ide” – panaszkodott az ukrán elnök.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn