Íme a kereskedelem jövőjének 2031-es előrejelzése

Szerző: | 2023. augusztus. 30. | Hét ábrája

A gazdasági reglobalizáció, illetve regionalizáció három fő folyamaton keresztül érhető tetten, ezek a reshoring, a nearshoring és a friendshoring, amelyek során a gazdasági tevékenységek politikai vagy ellátásilánc-biztonsági megfontolások mentén átkerülnek egy kedvezőtlenné vált országból egy kedvezőbbe. Az alábbi ábra 2031-re vetíti előre a globális értéklánc átalakulását.

Vegyük sorjában őket:

  • A reshoring vagy más néven onshoring során a gazdasági tevékenység visszatelepülése történik az anyaországba.
  • A nearshoring esetében az anyaországhoz földrajzilag közeli államokba kerül át a termelés.
  • A friendshoring során a gazdasági tevékenység baráti államokba kerül rivális vagy ellenségessé vált országokból.

Ezek a folyamatok a legtöbbször gazdasági hatékonyság-vesztéssel járhatnak, azonban a megtérülésük vizsgálatakor a biztonsági tényezők elsőbbséget élveznek a gazdasági szempontokkal szemben, különösen hosszú távon.

A nearshoring és a friendshoring jelensége összekapcsolódhat, és a földrajzi közelség, valamint a kedvező politikai kapcsolatok együttes jelenléte kifejezetten vonzó célponttá tehet egy országot a külföldi tőkebefektetések számára, amennyiben az adott állam a legfontosabb gazdasági feltételeket is teljesíteni tudja.

Amennyiben a nyugati vállalatok tömegesen élnek a nearshoring és friendshoring lehetőségével, a tág értelemben vett nyugati tömbön belüli feltörekvő országok és régiók, mint például ASEAN-régió, azon belül is Vietnam, Indonézia, Malajzia vagy Latin-Amerikában Brazília és Mexikó, valamint Kelet-Közép-Európa lehetnek a folyamat nyertesei, mivel a blokkon belül ők tudják a legkedvezőbb feltételeket nyújtani.

Borítókép: Makronóm Intézet

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn