Az árfigyelő érezhetően csökkentette az élelmiszerek átlagárát 

Szerző: | 2023. október. 15. | Hazai, Kiemelt

Az online árfigyelő indulása óta átlagosan 6,5 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára – ismertette pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként létrejött árfigyelő rendszer már több mint három hónapja támogatja az infláció letörését. Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságával segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, mindeközben ösztönzi a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban.  

Bevásárlólista, kedvenc üzletek 

A rendszer augusztus végén egy többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával bővült. Szeptember végétől már arra is nyílik lehetőség, hogy a fogyasztók akár a vizuális térképes boltszűrő funkció használatával válasszák ki kedvenc üzleteiket, és az ott megvásárolható termékek alapján állítsák össze bevásárlólistájukat.  

A legújabb funkciók még nagyobb segítséget nyújtanak a fogyasztóknak a vásárlási döntéseikben, miközben fokozzák a versenyt a kereskedelmi láncok között, hozzájárulva az infláció további csökkenéséhez. Az árfigyelő hatékonyságát mutatja, hogy az indulás óta a 62 termékkategóriából 53-ban átlagosan 6,5 százalékkal csökkentek az átlagárak.  

A tojás ára jelentősen mérséklődött 

A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése több mint 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,5 százalékpontos élelmiszer-inflációt mérséklő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. A tojás közel 23 százalékkal lett olcsóbb, a lisztek és a spagetti ára is 20 százalék körüli mértékben csökkent.  

A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 17 százalékkal, de a csirkecomb is 6 százalékkal olcsóbb, mint július elején volt. A zöldségek átlagosan 14 százalékkal, a gyümölcsök pedig közel 7 százalékkal kevesebbe kerülnek, de egyes zöldségek ára több mint 20 százalékkal csökkent.  

Akciók is segítik az infláció csökkenését 

Az elmúlt két hétben az átlagárak 33 termékkategóriában tovább mérséklődtek. Két hét leforgása alatt a legnagyobb mértékben a sárgarépa és a vöröshagyma ára csökkent, 15 százalék körüli mértékben. A húsok közül két hét alatt a csirkemellfilé ellenértéke közel 4 százalékkal mérséklődött. Emellett több élelmiszer, köztük egyes zöldségek (fejes káposzta, karfiol), a citrom, a tehéntúró és a trappista sajt is legalább 4 százalékkal olcsóbb lett.  

Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta. Az online platform népszerűségét bizonyítja, hogy az elindulása óta közel 1,3 millió látogatója volt. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 760 ezret, amelyek során az elmúlt két hét során legtöbbször a csirkemell, a tej, a cukor, a tojás és a burgonya szóra kerestek az árfigyelőt felkeresők. Az élelmiszerárak alakulása és a friss inflációs adatok is megerősítik a kormány határozott elképzelését, miszerint az infláció már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet a kabinet intézkedéseinek köszönhetően. 

Borítókép: MTI/Lakatos Péter

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn