A hatalmas ország, ahol betiltják a kínai WeChat-alkalmazást 

Szerző: | 2023. november. 1. | Szankciók, Technológia

Kanada kiberbiztonsági kockázatokra hivatkozva betiltja a kínai WeChat-applikációt a kormányzati mobileszközökön, de lépéseket fontolgatnak az orosz Kasperskyvel szemben is. A kínai hátterű TikTok jelentette biztonsági kockázatok is felmerültek az észak-amerikai országban. 

A BBC cikke szerint Kanada bejelentette, hogy betiltja a WeChat használatát a kormányzati eszközökön. A kínai tulajdonú applikációt néha „mindenes alkalmazásként” emlegetik – mint a WhatsApp, a Facebook, az Amazon és a Tinder egyben. A nyugati kormányoknak azonban biztonsági aggályaik vannak ezzel az appal kapcsolatban, főként azért, mert szerintük az alkalmazást a felhasználók utáni kémkedésre használhatják.  

A BBC megkereste a Tencentet, a WeChatet birtokló céget, hogy kommentálja az ügyet, de egyelőre nem kapott választ. A WeChat az egyik legelterjedtebb applikáció a világon. Kínában mindenütt jelen van, de népszerű Délkelet-Ázsiában és a kínai diaszpóraközösségekben is. A kanadai tilalom azonban azonnal hatályba fog lépni. Mindennek ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a WeChaten keresztül kormányzati információk kerültek volna veszélybe – mondta Anita Anand, az ország pénzügyminisztériumának az elnöke egy nyilatkozatban.  

Kockázatalapú megközelítést alkalmazunk a kiberbiztonsággal kapcsolatban azzal, hogy megszüntetjük a hozzáférést ezekhez az alkalmazásokhoz a kormányzati mobileszközökön

– tette hozzá. Kanada nemcsak a kínai WeChat, de az orosz Kaspersky kiberbiztonsági céggel szemben is lépéseket tesz.  

A felhasználók készülékeiről eltávolítják az alkalmazásokat, és a jövőben nem tölthetik le azokat. Igaz, hogy a szintén kínai TikTok is nagy figyelmet kapott a potenciális biztonsági kockázatok miatt, sok biztonsági szakértő szerint a WeChat nagyobb veszélyt jelent. 

Csakhogy ez utóbbi azért kap kevesebb figyelmet, mert Észak-Amerikában a kormányzati alkalmazottak nem használják annyira, mint a TikTokot. Donald Trump korábbi amerikai elnök még 2020-ban megpróbálta betiltani az alkalmazást végrehajtási rendelettel, de azt egy végzéssel megakadályozták.

Borítókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn