Az EU 180 millió eurót fizet a SpaceX-nek a műholdjai indításáért 

Szerző: | 2023. november. 10. | Geopolitika, Technológia

Az Európai Bizottság folyamatosan a stratégiai autonómiájáról beszél, mégis 180 millió eurós szerződést kötött a SpaceX-szel, mivel Európa saját rakétaprogramja elakadt. 

Thierry Breton, az unió belső piacáért felelős biztos a lapnak elmondta, azért egyezett bele, hogy Elon Musk űrvállalatához forduljon az EU, mert az európai fejlesztésű Ariane 6 hordozórakéta programja nagy késésben van – számolt be a Politico. 

„Négy műholdat indítunk jövőre” – mondta Breton egy keddi sevillai miniszteri találkozó alkalmával. „És mivel az Ariane 6 továbbra sem lesz elérhető, elfogadtam az Európai Űrügynökség javaslatát, hogy a SpaceX-et vegyük igénybe” – magyarázta a döntést a biztos. Az előzetes tervek szerint áprilisban és júliusban került volna sor az indításokra, amelyek két-két Galileo navigációs műholdat állítottak volna pályára. 

Az eredeti tervek szerint a négy Galileo műholdat az orosz Szojuz rakétarendszerrel indították volna, ám ezt az ukrajnai háború miatt a bizottság végül elvetette.   

Az Ariane 6 eredetileg 2020-ban állt volna pályára, tehát ha időben elkészül, akkor a háború nem jelentett volna problémát.  

Breton szerint az Ariane 6 nemcsak nem készült el a megadott időre, de folyamatosan újabb és újabb késést jelentettek be. „E késedelmek miatt bizonyos döntéseket kellett hoznunk” – mondta. 

Mielőtt azonban a SpaceX indítási időpontjaiban megegyezhetnének, az EU-nak olyan megállapodást kell kötnie az amerikai hatóságokkal, amely hozzáférést biztosít az európai mérnökök számára a Galileo műholdjaihoz, valamint biztosítja a technológia visszaszerzésének a jogát, ha a rakéta meghibásodik és a szállítmány a tengerbe zuhan. 

„Kritikus fontosságú műholdakról van szó, ezért még mindig tárgyalunk az amerikai féllel” – közölte Breton.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn