A Shell kétmillió dolláros pert indít a Greenpeace ellen

Szerző: | 2023. november. 12. | Kiemelt, Klímaváltozás, Makronóm Morzsa, Zöldgazdaság

A tiltakozás alapvető jog, amit a vállalat tiszteletben tart. Ha azonban ezt a Greenpeace törvénytelenül teszi, akkor kegyetlenül perel.

A brit energiavállalat 2,1 millió dolláros kártérítési pert indít a Greenpeace ellen, amiért a környezetvédelmi csoport aktivistái idén a Kanári-szigeteknél elhaladó egyik olajkitermelő hajójukra menet közben mászófelszereléssel feljutottak, hogy ott tiltakozzanak a tengeri bányászat és a Shell tevékenysége ellen.

A négy főből álló potyautas-kommandó miatt a hajó természetesen nem fordult vissza, így az aktivisták egészen Norvégiáig élvezhették az olajmunkások vendégszeretetét, a vállalat azonban az eset után úgy határozott, hogy jogi útra tereli az ügyet.

A Shell szóvivője szerint az aktivisták tette nemcsak életveszélyes, hanem teljes mértékben törvénytelen is volt. Mint mondta, a tiltakozás alapvető jog, de azt csak a biztonságot és a törvényt szem előtt tartva lehet gyakorolni.

Beárazva

A követelt kártérítési összegbe a Shell belefoglalta a szállítási késedelemmel kapcsolatos költségeit, az extra biztosításért fizetett összegeit, valamint a jogi kiadásokat is. Ez a követelés a legnagyobb jogi eljárás lesz, amivel a Greenpeace-nek fennállása ötven éve alatt szembe kellett néznie.

A környezetvédő csoport szerint az energiacég felajánlotta, hogy 1,4 millió dollárra csökkenti a kárigényét,

amennyiben a Greenpeace hivatalosan vállalja, hogy soha többé nem kísérel meg ilyen jellegű tiltakozó akciót a vállalat tengeri vagy kikötői infrastruktúrája ellen.

A válasz tömör volt: a környezetvédelmi szervezet csak abban az esetben fejezi be partizán hadviselését, ha a Shell eleget tesz annak a bírósági végzésnek, amelynek értelmében 2030-ig 45 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását. (A cég egyébként fellebbezett az ítélet ellen.)

A két fél között a konstruktív megállapodások lehetősége elfogyott, jelenleg a Shell újabb terhelő dokumentumokat készül benyújtani, a Greenpeace pedig csak ezt követően tudja mérlegelni a válaszlépéseket, amelyek között ott van a peren kívüli megegyezés lehetősége is – legalábbis a környezetvédelmi csoport szerint.

***

Fotó: Greenpeace

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn