Rendkívül népszerű a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 

Szerző: | 2023. november. 17. | Hazai

Az EXIM Magyarország idén februárban indította el 700 milliárd forintos keretösszeggel a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, azzal a céllal, hogy a magyar vállalkozások a kedvezőtlen gazdasági helyzetben a magas kamatok mellett kedvezményes finanszírozáshoz juthassanak. A program szükségességét mutatja, hogy rövid időn belül hatalmas érdeklődést váltott ki, így az eredeti keretösszeget 1000 milliárd forintra emelte a kormány. 

A hitelprogram keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöldhitel igényelhető. A hitelkonstrukciók a futamidő végéig rendkívül kedvező, fix kamat mellett érhetők el, amely forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6, euróhitelnél pedig legfeljebb 3,5 százalékot jelent. 

Az indulását követően két hónap leforgása alatt a szerződött hitelállomány már elérte az 500 milliárd forintot,  

november elejére pedig túllépte a 860 milliárd forintot, vagyis a teljes hitelkeret 86 százalékára kötöttek szerződést, amely az év végéig várhatóan 100 százalékra növekedik.  

A program keretében november 8-ig több mint 3000 darab hitelkérelem érkezett be az EXIM Magyarországhoz, illetve a vele szerződésben álló kereskedelmi bankokhoz, együttesen 1480 milliárd forint értékben. A legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitel iránt mutatkozott, 691 milliárd forint összegben nyújtottak be erre a termékre forrásigénylést a vállalatok. Ezt 510 milliárd forinttal a beruházási célú (beleértve a lízinget), majd 279 milliárd forinttal az ingatlancélú hitelkérelem követte. Az eddig leszerződött 860 milliárd forint mintegy 76 százaléka már folyósítva lett összesen 654 milliárd forint összegben. A beérkezett hitelkérelmek 99 százalékát az EXIM refinanszírozó partnerein keresztül regisztrálták. 

Az EXIM Magyarország a lemorzsolódó ügyleteinek pótlása érdekében szeptemberben újranyitotta a kérelmek befogadását a refinanszírozási partnerei számára. A hazai hitelpiacon fennálló töretlen érdeklődést a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránt jól mutatja, hogy az újranyitás óta rövid idő alatt 613 darab kérelem érkezett be a kereskedelmi banki partnereken keresztül, összesen 112 milliárd forint összegben. 

Az ügyfelek 67 százaléka a kkv-szektorból került ki,  

a szerződött hitelállomány alapján a források 49 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalkozások. A három legnagyobb hitelösszegű forrást elnyerő iparág november elejéig a feldolgozóipar, a kereskedelem és az építőipar voltak. A hitelösszeget nézve a zöldberuházási hitelek 51 százaléka a következő négy ágazatba áramlik: villamosenergia-termelés; keményítő, keményítőtermék gyártása; könnyűfém csomagolóeszköz gyártása; villamos motor, áramfejlesztő gyártása. 

„Azt a célt tűztük ki magunk elé a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram elindításával, hogy a magyar vállalatoknak hatékony segítséget nyújtsunk annak érdekében, hogy meg tudják őrizni versenyképességüket akkor is, amikor a gazdasági növekedés lassul. Az érdeklődés mértéke még így is túlszárnyalta az elképzeléseinket. Ezt jól mutatja a beérkező hitelkérelmek száma. A hitelprogram indulása óta a magyarországi, legalább 250 munkavállalót foglalkoztató cégek 15 százaléka részesült a Baross Gábor Hitelprogram kedvezményes forrásaiban” – nyilatkozott Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója. 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram meghatározó szerepet tölt be a befagyott vállalati hitelpiac fellendítésében és ezáltal a gazdaság élénkítésében, illetve a növekedés újraindításában.  

A hazai bankrendszer által márciustól szeptemberig nyújtott új hitelszerződések közül 32,8 százalék, azaz lényegében minden harmadik ügylet a Baross Gábor Hitelprogramhoz volt köthető.  

A forintban denominált új hitelszerződések esetében ez az arány még ennél is magasabb, közel 40 százalék volt. 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram célja, hogy a gazdasági hatásoknak leginkább kitett, az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került hazai vállalkozásoknak államilag támogatott, alacsony kamatozású forrást nyújtson, valamint, hogy a jegybanki szigorítások miatt visszaesett banki hitelezés mértékét növelje. A programon keresztül az EXIM Magyarország egyszerre kívánja segíteni a magyar vállalatok mindennapi tevékenységét, valamint fenntarthatóvá és hatékonyabbá tenni működésüket, erősítve likviditási helyzetüket, támogatva beruházásaikat, csökkentve az energiafüggőségüket, illetve erősítve növekedési és exportpotenciáljukat.

Címlapfotó: EXIM

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn