Az ukrajnai háború óta 5500 százalékkal nőtt a német export Kirgizisztánba – Vajon miért? 

Szerző: | 2023. november. 28. | Makronóm Morzsa, Világgazdaság

Robin Brooks, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet vezető közgazdásza aggodalmát fejezte ki a Németországból Kirgizisztánba áramló export rendkívüli mértékű megugrása kapcsán. A szakértő úgy sejti, nem a türk állam a német alkatrészek végső állomása. A kirgiz kormány azonnal reagált, miszerint a rekordbővülés csupán az ottani gazdaság növekedésének és a jó kormányzásnak köszönhető. 

Az ukrajnai háború kitörése óta 5500 százalékkal (nem elírás!) nőtt a német termékek exportja Kirgizisztánba.  

A legnagyobb mértékben a gépjárművek és alkatrészek kategóriában látható a bővülés, de az egyéb gépek is húzták fölfelé a statisztikát.  

Persze nem lennénk meglepve, ha nem a kirgizek ültek volna át az UAZ-okból Mercedesekbe (amúgy is a japán terepjárók a népszerűek náluk), hanem Oroszország lenne az árumozgások végső rendeltetési helye.  

Brooks az X-fiókján posztolt erről. Szerinte ezek az exportok ugyan nem taszítják recesszióba a német gazdaságot, az orosz oligarchák viszont – akiknek „alkatrészre van szüksége Mercedes G Wagonjaikhoz” – nagyon is jól járhatnak velük. Németországnak pedig fel kéne hagynia az ilyen jellegű üzletekkel. 

Posztjára a Kirgiz Köztársaság miniszteri kabinetének elnökhelyettese reagált. Edil Bajszalov szerint nem arról van szó, amire Brooks gondol, és reméli, hogy a közgazdász felhagy Kirgizisztán piszkálásával. Kommentje végén megvédte országa gazdaságpolitikáját, mondván, hogy  

a gazdasági növekedés a valós és komoly adminisztratív reformoknak, valamint a „jó kormányzásnak” köszönhető. 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn