Novák Katalin II. Tavadrosz kopt pápával találkozott a béke és együttműködés jegyében 

Szerző: | 2023. november. 29. | Geopolitika, Hazai, Világgazdaság

Novák Katalin arra kérte a kopt pápát, hogy tegyen meg mindent a mielőbbi béke érdekében. A köztársasági elnök egyiptomi látogatása alkalmával az országba exportált vasúti kocsikat gyártó vállalat vezetőjével is találkozott. 

Novák Katalin a kopt pápával folytatott beszélgetésében a különböző kultúrák és vallások békés egymás mellett élésének méltatása mellett elmondta: szombaton, az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban lesz alkalma Ferenc pápával találkozni, ahol őt is arra fogja kérni, hogy tegyen meg mindent a mielőbbi béke érdekében. Mindkét ország számára fontos cél a béke elérése, hiszen a szomszédságainkban háború dúl – utalt a köztársasági elnök az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusra. Biztosította II. Tavadrosz kopt pápát, hogy Magyarország és államfőként személyesen ő is mindig a béke oldalán áll majd.  

Novák Katalin elmondta, örül neki, hogy II. Tavadrosz augusztus 20-án Magyarországra látogatott, és ezt követően ilyen hamar ismét találkozhattak. Mint a bensőséges találkozón utalt rá, akkor büszkén ünnepeltünk,  

„hiszen büszkék is vagyunk arra, hogy államunk ezer éve keresztény alapokon indult el, és ez a kereszténység, a keresztény kultúra a mai napig meghatározó a mindennapjainkban, az ünnepeinkben”,  

és kiemelte, hogy Egyiptom és az ottani kultúra már több ezer évre tekint vissza.

„Egyiptomban azt is megcsodálhatjuk és megtapasztalhatjuk, hogy milyen az, amikor békében tudnak egymás mellett élni muszlimok és keresztények”

– mondta a magyar államfő, és hozzátette: azt kívánja, hogy mindezt meg is tudják őrizni. Kifejezte háláját, hogy a kopt pápa milyen sokat tesz a keresztény-muszlim párbeszéd és együttélés elősegítéséért. Mint mondta, Egyiptom méretében és lakosságszámában is tízszer akkora, mint Magyarország, és míg itt egy családban átlagosan három gyermek születik, addig hazánkban kettő sem. Hozzátette, hogy szeretné megérteni, és ezért dolgozunk is sokat, hogyan lehet a magyar fiatalokat, családokat a gyermekvállalásra, a családalapításra bátorítani.   

Novák Katalin hangsúlyozta, a magyarok és az egyiptomiak is tisztelettel fordulnak egymás felé, elismerik egymás kultúráját, különbözőségeit és megtalálják a hasonlóságokat is. A Szent Márk-templomban tett látogatás során a 2016. december 11-i kairói terrortámadásban súlyosan megsebesült két egyiptomi kopt nővel is találkozott a támadás helyszínén, akik budapesti rehabilitációjuk során tapasztalt gondoskodást köszönték meg az államfőnek. 

Az államfő elmondta, hogy első személyes találkozása Abdel-Fattáh esz-Szíszí egyiptomi elnökkel a tervezettnél hosszabb beszélgetésbe torkollott. 

A Baross Gábor Program is segíti a gazdasági együttműködést 

A köztársasági elnök ezt követően azon vonatszerelvény egyikén utazott Gízába, amely a megújult Dunakeszi Járműjavítóban készült, és amelyet az egyiptomi vasútikocsi-beszerzés során szállítottak az országba. A helyszínen Lóránd Tamás, a Ganz-MaVag International Kft. pénzügyi igazgatója, aki projektigazgató is, elmondta, hogy a megrendelés egyelőre 1350 vasúti kocsiról szól, abból 500-500 direkt ventillációs és légkondicionált harmadosztályú.  

„Ezenkívül szállítunk első és másodosztályú szerelvényeket is Egyiptomnak. Eddig 829 szállításánál tartunk, és még mintegy 170 harmadosztályú, valamint 350 magasabb kocsiosztályú szerelvényt hozunk az országba”  

– mondta el a Makronóm tudósítójának kérdésére. Hozzátette, a cég egyik legnagyobb volumenű munkája ez az egyiptomi megrendelés. A szerződés előkészítése már 2012–2013 környékén kezdődött, a megállapodás pedig 2018-ban jött létre. „Dunakeszin ezzel mindenképpen kapacitásbővítésre van szükség, és új munkahelyeket is teremtettünk. Mintegy hatszáz, zömében kékgalléros munkatárssal bővültünk. A fejlődést az is hozza a város számára, hogy ez magával vonzza a beszállítók felé is a nagyobb megrendeléseinket az egész országban” – tette hozzá Lóránd Tamás. A 2022-ben teljes mértékben magyar tulajdonba került vállalatnál közvetlenül a gyártást támogató beruházásokra is szükség volt, mivel a telephely korábban inkább karbantartásra volt berendezkedve.  

„Ehhez saját forrásokat használtunk, és a Covid után lehetőségünk volt részt venni a Baross Gábor programban is”  

– nyilatkozta a Makronómnak a cég projektigazgatója. – Egy ekkora értékű szerződés letárgyalása nem volt egyszerű feladat és a bürokrácia sem segítette a tárgyalást. Ezen túlmenően tudomásunk szerint a kontraktus finanszírozása, a szuverén garanciák és a műszaki tartalom pontosítása húzódott el.” 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn