Az uniós pénzügyminiszterek jóváhagyták, érkezhetnek az EU-s források Magyarországra 

Szerző: | 2023. december. 8. | Hazai

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be Varga Mihály az Ecofin-ülés után Brüsszelben.

A tárcavezető kiemelte, hogy mindez azt jelenti, a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárdos hitelrésszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből. 

Az első részletek előleg formájában a most elfogadott, RePowerEU forrásaiból érkezhetnek a jövő év elején, egy pénzügyi megállapodás aláírása után kb. 920 millió euró, vagyis csaknem 380 milliárd forint hazánknak járó összeghez nyílik meg az út. 

„Bízunk benne, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források, hiszen minden feltételt teljesítettünk, így Magyarország minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki” 

 – hangsúlyozta Varga Mihály.  

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a REPowerEU-támogatáson felül a magyar kormány a hitelrészből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöldátállást segítik. Az eredeti programbeli 48 százalékához képest a keret 67 százaléka megy ilyen programokra, azaz rendkívül erős a módosított terv zöldfókusza. A miniszter szerint ez is azt bizonyítja, hogy a kormány erősen elkötelezett abban, hogy a zöldátállás egyik nyertese legyen.  

Varga Mihály az Ecofin-ülés egyéb pontjairól kijelentette, hogy a gazdasági kormányzás reformjával kapcsolatban a spanyol elnökségnek nem sikerült kompromisszumot kiharcolnia, így az ezzel kapcsolatos viták folytatódnak. Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét. A tárcavezető azt is hozzátette, hogy következetesen elutasítottuk a Bizottság túlzott jogkörökkel való felruházását a tagállamok költségvetésének meghatározásában. Hazánk azt is javasolta, hogy a védelmi kiadásokra vonatkozóan legyen meghatározva egy speciális szabályrendszer: e szerint az ezzel a területtel összefüggő többletköltség ne számítson bele a maastrichti kritérium szerinti hiányba.  

„A magyar javaslat is beépült a gazdasági reformcsomagról szóló tervezetbe, ez pedig a kormány erős érdekérvényesítő képességét bizonyítja”  

– fűzte hozzá Varga Mihály.  

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn