10,2 milliárd eurót szabadít fel a Bizottság, a forintárfolyam már mozgolódik 

Szerző: | 2023. december. 13. | Hazai, Kiemelt

Az Európai Bizottság szerdán feloldotta a Magyarország számára elkülönített 10,2 milliárd eurós befagyasztott uniós kohéziós forrást, egy nappal azelőtt, hogy az európai vezetők tárgyalni kezdenének az Ukrajnának nyújtott új segélyekről és Kijev csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, amit Orbán Viktor miniszterelnök hevesen ellenzett. Hogy hat ez a forintárfolyamra? 

A Politico is az Európai Bizottság sajtóközleményére hivatkozik: „Alapos értékelést és a magyar kormánnyal folytatott többszöri eszmecserét követően a Bizottság úgy ítéli meg, hogy Magyarország megtette azokat az intézkedéseket, amelyekre kötelezettséget vállalt, így az EU végrehajtó hatósága felszabadíthatja a forrásokat.” 

„Ez azt jelenti, hogy a kohéziós politikai források egy részét többé nem zárolják, így Magyarország akár 10,2 milliárd euró összegű visszatérítést is igényelhet” – áll a közleményben. 

Tavaly decemberben a Bizottság úgy határozott, hogy blokkol mintegy 22 milliárd eurót az EU kohéziós alapjaiból, amelyek célja, hogy segítsék a szegényebb tagállamokat. Ezeket az alapokat nagyrészt a nemzeti kormányok által hazai programokra költött pénzek visszatérítéseként fizetik ki. Akkoriban a Bizottság feltételeket szabott, amelyeket Magyarországnak teljesítenie kell ahhoz, hogy hozzájusson ehhez az összeghez. Ezek között szerepelt egy sor intézkedés végrehajtása az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésére. Azóta a magyar hatóságok jogi változtatásokat hajtottak végre. Ezek a változtatások elegendők voltak a befagyasztott források egy részének, de nem az egészének felszabadításához, mivel hazánknak még egy sor reformot kell végrehajtania az emberi jogok és a tudományos szabadságjogok védelmével kapcsolatban – írja a Politico. Ezzel párhuzamosan arra is vár, hogy 10,4 milliárd eurónyi támogatást és olcsó hitelt kapjon az EU-tól, amihez korrupcióellenes intézkedések sorát kell meghoznia. 

„Összességében a Magyarország számára zárolt források összege körülbelül 21 milliárd euró” – áll a Bizottság közleményében. 

Az EU végrehajtó testületének a döntése a hét végén Brüsszelben tartandó jelentős európai csúcs előtt született, amelyen a vezetők Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről tárgyalnak. Az a kilátás, hogy Orbán Viktor miatt kisiklik a csúcstalálkozó, riadalmat keltett az európai fővárosokban. Nem véletlen, hogy Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten Párizsban vendégül látta a magyar vezetőt vacsorára, hogy Ukrajnával kapcsolatban kompromisszumot találjanak. 

Věra Jourová, a Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke kedden arra a kérdésre, hogy miért ilyen időzítéssel hozza meg a testület döntését, ami lehetővé teszi, hogy Magyarország még az európai csúcstalálkozó előtt hozzájusson a forrásokhoz azt állította, hogy ennek az oka az „eljárási határidők, amelyeket be kell tartanunk”. 

„Tiszta véletlen, hogy egybeesik az Európai Tanács ülésével” – mondta Jourová újságíróknak Strasbourgban. 

Mindazonáltal a Bizottság lépése valószínűleg heves visszhangot vált ki az Európai Parlamentből, amely régóta kritizálja Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, mert szerintük túlságosan elnéző volt a jogállamiság kérdéseivel kapcsolatban. 

Európa négy legnagyobb politikai csoportjának – Európai Néppárt, Szocialisták, Renew, Zöldek – a vezetői óva intettek a források felszabadításától. Álláspontjuk szerint a Magyarország által meghatározott feltételek „nem teljesültek”. 

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet Makrogazdasági elemzőjének kommentárja 

Szerdán este jelentette be az Európai Bizottság, hogy a horizontális feljogosító feltételek teljesítésének köszönhetően feloldja 10,2 milliárd euró, nagyságrendileg 3900 milliárd forint kohéziós forrás blokkolását. A hír nem jelentett meglepetést, az igazságügyi reformcsomag legtöbb elemét már elfogadta a magyar kormány, és a Politico is megszellőztette a hírt kedd reggel, bár a döntésre ahhoz képest egy nappal később került sor. Emiatt a piacok nagyrészt már beárazhatták azt a forintárfolyamba, bár figyelembe véve az elmúlt időszak viharos kapcsolatát a magyar kormány és az Európai Bizottság, között a befektetők körében fennállhatott annak a veszélye, hogy az utolsó pillanatban kisiklik a megállapodás. Azt követően, hogy a forint az euróval szemben hétfőn és kedden is járt a 383-as szint felett, ami október vége óta a leggyengébb értéke, a mai napot a 382-es szint felett kezdte. A nap folyamán fokozatosan erősödött az árfolyam, kora délután 381 alatt is járt a jegyzés, azonban a bejelentést közvetlenül megelőzően visszagyengült a 382-es szint közelébe.  

A bejelentés hatására 5 óra után a forint gyors és jelentős erősödésbe kezdett, nagyjából egy óra alatt 3 egységet erősödött az euróval szemben,  

a jegyzés így 379 is alatt is mozgott, ahonnan kismértékben visszakorrigált a 380-as szint közelébe. Ez azonban így is 0,6 százalékos napon belüli felértékelődést jelent. Fontos kiemelni, hogy a mostani döntéssel nem az összes blokkolt uniós forrást oldotta fel az Európai Bizottság, hanem annak csak nagyságrendileg a harmadát. A testület további, megközelítőleg 21 milliárd euró Magyarországnak járó összeget tart vissza, ami továbbra is kockázatként nehezedik a forint árfolyamára. Így az uniós forrásokkal kapcsolatos újabb kedvező döntések további forinterősödést eredményezhetnek. 

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn