Európába vajon visszatérhet a kötelező katonai szolgálat? 

Szerző: | 2023. december. 26. | Háború, Társadalom

Az év végéhez közeledve csokorba szedjük a legnépszerűbb cikkeinket. Ez a június 17-i írásunk a hatodik legtöbbet kattintott volt 2023-ban. Azt írtuk, hogy a Szovjetunió összeomlása és a hidegháború vége után Európa számos országa eltörölte a kötelező katonai szolgálatot. Az ukrajnai háború nyomán azonban több helyen fontolgatják annak visszaállítását.  

Az eredetileg június 17-én megjelent cikkünkben így fogalmaztunk: „A hidegháborús időszakból a sokak által jól ismert általános hadkötelezettség reneszánsza következik? 1989. november 9-én leomlott a több évtizedes hidegháborús megosztottság emblematikus jelképeként számontartott berlini fal, 1991. december 26-án pedig felbomlott a Szovjetunió, amellyel végérvényesen befejeződött az – első – hidegháború. Az örömmámor, a jövőbe vetett optimizmus közepette szerte Európában a kormányok fokozatosan építették le a hadseregeiket és szüntették meg az általános hadkötelezettséget. Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt 20 évben – ha nem korábban – az öreg kontinens legtöbb országában eltörölték a kötelező katonai szolgálatot.” 

Ezt írtuk:  

„Hazánkban nem tervezik a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését, hiszen az önkéntes tartalékos rendszerben lévők automatikusan behívhatók, létszámban pedig elérik a hivatásos seregben lévők számát. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Magyarország ne lenne elkötelezett a védelem, illetve a védelmi fejlesztések mellett.” 

További részletek: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn