Kitoloncolták Svájcból a szupernagyit

Szerző: | 2023. december. 31. | Makronóm Morzsa

A török nő 19 évesen érkezett Svájcba. Soha nem dolgozott egy percet sem, ellenben felvett 373 ezer eurónyi segélyt. Turistaként szeretettel várják vissza, de 40 év vendéglátás már a svájciaknak is sok volt.

Meghökkentő beszámolót írt a Solothurner Zeitung egy török nőről, aki kissé tágan értelmezte a vendégszeretet fogalmát. A hölgy 19 éves volt, amikor 1983-ban Svájcba költözött a férjével, és családot alapított. A letelepedéshez csupán engedélyt kellett kérnie, amit aztán ötévente meg kellett hosszabbítani.

Miután 2006 elején elvált férjétől, kezdetben a gyerekeiről gondoskodott, így nem is keresett munkát. Aztán amikor a fiókák kiröppentek a fészekből, rájött, hogy nem is kell, Svájcban vígan el lehet éldegélni a szociális juttatásokból. Így történt, hogy 2022 augusztusáig a kényelmesen ellébecoló nő az adófizetők pénzéből 373 ezer eurónyi összeget vett fel anélkül, hogy egy másodpercet is dolgozott volna.

Aztán mégsem lett szép vége

A másfél évtizednyi ingyenélés végül szemet szúrt valakinek a bürokrácia homályában is, így amikor 2020-ban újra meg akarta hosszabbítani a letelepedési engedélyét, Solothurn kanton bevándorlási hivatala nem hosszabbította meg azt. A nő a közigazgatási bíróságon kereste tovább vélt igazát, ahol szintén elutasították, mondván: némileg csökkenti az esélyeit, hogy soha életében meg sem próbált munkát keresni, ehelyett csak a segélyeket vette fel.

A hölgy ekkor a legmagasabb helyre, a szövetségi bírósághoz nyújtotta be fellebbezését, ahol a közelmúltban született meg az ítélet: a blöffnagyinak távoznia kell, miután soha nem is próbált meg beilleszkedni a társadalomba vagy elszakadni az állami segélyezés rendszerétől, amelynek intézményét nyilván nem arra találták ki, hogy azt kihasználva élje le valaki az egész életét.

A bírósági szóvivő elismerte, hogy a nagyinak 40 év kihagyás után nem lesz könnyű visszailleszkedni a török társadalomba sem, de mivel erős kapcsolatokat ápol a hazájabeliekkel, valamint minden évben otthon nyaralt, nyilván nem fog nehézséget okozni neki, ha már Svájcban ilyen ügyesen kihúzott négy évtizedet.

Némi cinizmussal hozzátette: a nőt turistaként továbbra is szívesen látják Svájcban, hogy meglátogassa gyermekeit és unokáit, de soha többé nincs esélye ott élni.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn