A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma 

Szerző: | 2024. január. 9. | Hazai

Soha nem volt még olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma, mint 2023-ban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tavaly átlagosan havi 232 ezer munkakeresőt tartott nyilván, amely 6 ezerrel kedvezőbb a 2022-es rekordévhez képest. 

A havi adatokat tekintve kiemelhető, hogy decemberben 225 ezer alá csökkent az álláskeresők száma, ami a második legalacsonyabb az elmúlt három évtizedben. 

A kormány célja, hogy a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a fogyasztás bővítése és a beruházási ráta 25 százalékos szint felett tartása mellett folyamatosan növelje az aktivitást,  

azaz belátható időn belül minél többen térjenek vissza az elsődleges munkaerőpiacra. 

Az aktivitás elősegítése érdekében a vállalkozásoknak szerdától lehet pályázni a generációváltást támogató programra. A 2,6 milliárd forintos forrásból induló projektben bérkiegészítésre pályázhatnak a vállalkozások a munkaerő-utánpótlásuk zökkenőmentes biztosítása érdekében. A program célja, hogy az új nemzedékek, vagyis a regisztrált pályakezdő álláskeresők a tapasztalt, nyugdíj előtt álló dolgozóktól tanuljanak. A támogatással több száz pályakezdő állhat munkába és szerezhet rövid időn belül olyan tapasztalatot, ami garanciát jelent a munkaerőpiacon való helytállásra. A program részleteiről a lebonyolító OFA weboldalán lesz elérhető a részletes tájékoztatás. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn