Kedvező fordulat jelei mutatkoznak a világkereskedelemben 

Szerző: | 2024. január. 11. | Geopolitika, Világgazdaság

Úgy tűnik, a világkereskedelem lassan kilábal a gödörből: több nagy gazdaság – például a kínai, a dél-koreai vagy a német – adatai is a fellendülés jeleit mutatják. Ez a szakértők szerint az elektronikai ipar fellendülésének is köszönhető. Vannak azonban, akik egyelőre tartózkodnak az elbizakodottságtól. Egy jelentés szerint a világkereskedelmi aktivitás november óta ismét mélypontra zuhant. 

A kínai export decemberben is gyorsabb növekedést mutatott. A Reuters felmérése szerint már egymást követő két hónapban is újra a bővülés volt jellemző. Ez erősíti a világkereskedelem talpra állásának a jeleit, amely az elektronikai ipar fellendülésének és a 2024-ben az alacsonyabb hitelfelvételi költségekről szóló várakozásoknak is köszönhető. 

A világ második legnagyobb gazdaságának kiviteli mutatói  

decemberben éves alapon várhatóan 1,7 százalékkal emelkedtek hét hónapos visszaesést, majd 0,5 százalékos novemberi növekedést követően  

– derül ki egy 32 közgazdász által készített medián-előrejelzésből. 

Világszinten érzékelhető a fellendülés 

Az Egyesült Államokban, Európában és más fogyasztói piacokon tapasztalható csökkenő kereslet, amelyet a magasabb kamatlábak idéztek elő, visszavetették a világkereskedelmet 2023-ban. Tavaly az árukereskedelem mértéke közel 2 milliárd dollárral, azaz 8 százalékkal mérséklődött – figyelmeztetett az ENSZ. A növekvő kínai, dél-koreai és német exportadatok azonban arra utalnak, hogy a körülmények lassan ismét kedvezőbbé válnak.  

Dél-Korea exportja – amely egy igencsak figyelemmel követett mutató – decemberben már harmadik hónapja növekedett, és a legújabb, novemberi német exportadatok 3,7 százalékos havi alapú bővülést jeleztek. 

Az elemzők előrejelzése szerint a kamatlábak idén legalább 1,5 százalékkal csökkennek az Egyesült Államokban és Európában, ez pedig növekedést hozhat az importált termékek iránti keresletben. 

„Egyre több bizonyíték van arra, hogy a globális elektronikai szektor fellendülése javulást indított el a világkereskedelemben is” – mondta Hszü Tien-csen, az Economist Intelligence Unit vezető közgazdásza. Jelezte azt is, a vártnál magasabb decemberi növekedés Tajvan kivitelével az USA-ban a high-tech termékek iránti erősödő keresletnek köszönhető. „Ez optimizmusra ad okot, hogy 2024 rózsásabb év lesz a kereskedelem szempontjából”. 

A decemberre vonatkozó kínai kereskedelmi adatokat pénteken teszik közzé. Ezek várhatóan 0,3 százalékos importnövekedést fognak mutatni a 0,6 százalékos novemberi csökkenést követően. Az ázsiai óriáshoz irányuló dél-koreai kivitel – amely a kínai behozatal egyik irányadó mutatója – decemberben 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, akárcsak a Tajvanból származó külföldre irányuló szállítmányok, amelyeknek az aránya egy év alatt 6,4 százalékkal esett vissza. A Kínába irányuló német export novemberben 3,1 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest. 

Az ENSZ és a Baltic Dry Index viszont pesszimistább 

Húszi lázadók támadása a Vörös-tengeren (Forrás: newarab.com)

Mi az a Baltic Dry Index? 

A Baltic Dry Index (BDI) egy hajózási és kereskedelmi mutató, amelyet a londoni alapítású Baltic Exchange tesz közzé. A különböző nyersanyagok (például szén vagy acél) szállításának átlagárait mutatja meg, több mint 20 útvonalon. Általában a kereskedelmi aktivitás fő mutatójaként tekintenek rá, mivel a BDI adataiból a készlettartalékokra és a keresletre is lehet következtetni. 

Decemberi világkereskedelmi jelentésében az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Tanácsa azt írta, hogy a globális kereskedelemre vonatkozó előrejelzései 2024-re „biztosak és jellemzően pesszimisták” maradtak. A Baltic Dry Index szerint pedig 

a világkereskedelmi aktivitás 7,3 százalékkal csökkenve, kedden a legalacsonyabb szintre esett november 23. óta.  

Ez a szállítóvállalatok olyan nehézségeire világít rá, mint például az iráni szövetséges húszi milíciák konténerhajók elleni támadásai a Vörös-tengeren. 

A mediánvárakozások szerint Kína kereskedelmi többlete növekedni fog, az elemzők 74,8 milliárd dollárt jósolnak, szemben a novemberi 68,4 milliárddal. 

(Forrás: Reuters)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn