Új „hidak” kellenek Kína és az EU között, de jaj a tajvani függetlenségi törekvéseknek! 

Szerző: | 2024. január. 15. | Geopolitika, Világgazdaság

Kína „hidak” építésében reménykedik Európával való kapcsolatai terén, miközben súlyos fenyegetéseket fogalmaz meg Tajvan felé. A belga miniszterelnök pekingi látogatása során a kínai elnök és a külügyminiszter egyaránt az EU-val való szorosabb együttműködés szükségessége mellett tettek hitet.

„Hidak” építésére tett ígéretet az Európával való kapcsolatok terén Hszi Csin-ping kínai elnök, amikor Alexander De Croo belga miniszterelnököt fogadta Pekingben. A találkozó közben a Kínai Védelmi Minisztérium szintén tett egy ígéretet: „szét fogják zúzni” a tajvani függetlenségi törekvéseket – írta a Politico. 

„A viharos nemzetközi időkben több híd építésére van szükség Kína és Európa között.  

A két oldalnak sokkal szorosabban kellene együttműködni […] és közösen kiállni a globális békéért, stabilitásért és jólétért” – mondta Hszi a kínai kormány által a belga miniszterelnökkel való találkozásról közzétett kiadvány szerint.  

Kemény üzenet Tajvannak 

A közeledésre való felhívás nem sokkal a kiélezett tajvani választások és az előtt történt, hogy a Kínai Védelmi Minisztérium figyelmeztetett, „szét fogják zúzni” a függetlenségi törekvéseket a szigeten (Kína egy elszakadt régióként tekint Tajvanra). A szoros verseny a Tajpej szuverenitásáért kiálló Demokratikus Progresszív Párt és a Pekinggel barátságosabb viszonyt ápoló Kuomintang Párt között zajlott.

A tajvani választások eredménye 
 
Az eddig hatalmon lévő progresszívek elnökjelöltje, Laj Csing-te kényelmes győzelmet aratott a január 13-i választáson, viszont a parlamenti választást a Kína-barátabb Kuomintang nyerte, igaz, egyik párt sem tudott abszolút többséget szerezni. Az újonnan alakult néppárt lehet a királycsináló. Peking szerint a választási eredmény nem változtat Tajvan státuszán. 

A nézeteltérések ellenére reménykedik a kínai külügyminiszter is 

Az ázsiai nagyhatalom és az EU több kérdésben sem ért egyet, ilyen például az ukrajnai háború vagy a különböző gazdasági nézeteltérések. Az európai vállalatok pedig az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi viták közé szorultak. 

Vang Ji külügyminiszter szerdán reményét fejezte ki, miszerint az Európai Tanács elnökségét frissen átvevő Belgium előmozdítja majd a Kína és EU közötti együttműködést.  

Emellett új kilátások, új kezdet és új út megnyitását sürgette a Kína, valamint a Belgium és az EU közötti kapcsolatokban.

„Remélem, hogy a Kínában tevékenykedő belga diplomaták hídként és kapocsként fogják folytatni a munkájukat. Mondjátok el Kínának egy sokszínű Belgium történetét! Mondjátok el Belgiumnak és Európának Kína igaz történetét!” – mondta Vang a pekingi belga nagykövetségen tartott fogadáson De Croonak és Hadja Lahbib külügyminiszternek. 

A miniszterelnököt a kínai vezetés nagy felhajtással fogadta a kétnapos kínai állami látogatása során, amelynek a csúcspontja a péntek délutáni Hszivel való találkozás volt. A belga vezető korábban találkozott Li Csiang miniszterelnökkel és Csao Lejivel (Zhao Leji), az Országos Népi Kongresszus elnökével. 

(Forrás: Politico) 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn