Tajvan – Amerika-barát elnökre, de megosztott parlamentre voksoltak

Szerző: | 2024. január. 15. | Geopolitika

Az eddig hatalmon lévő progresszívek elnökjelöltje, Laj Csing-te kényelmes győzelmet aratott a január 13-i választáson, viszont a parlamenti választást a Kína-barátabb Kuomintang nyerte, igaz, egyik párt sem tudott abszolút többséget szerezni. Az újonnan alakult néppárt lehet a királycsináló. Peking szerint a választási eredmény nem változtat Tajvan státuszán.

A kormányzó Demokratikus Progresszív Pártot képviselő, eddigi alelnök Laj a szavazatok 40,1 százalékával – a 2000-es háromfordulós verseny óta a legalacsonyabb arányú győzelemmel – szerezte meg a győzelmet az elmúlt évtizedek leghevesebb választási küzdelmében. Laj Csing-te az amerikai–kínai feszültségek középpontjában álló globális chipközpont vezetőjeként olyan politikus jutott hatalomra, akit Peking a „háború szítójának” bélyegzett. 

A Kínával való párbeszéd újraindítására hajlandó ellenzéki pártok felett aratott győzelme csapást mért Peking azon törekvéseire, hogy nagyobb befolyást gyakoroljon a szigetre, amelyet szakadár tartománynak tekint. A Kuomintang színeiben induló Hou Jü-ih a második helyen végzett, míg a Tajvani Néppárt az utolsó lett. 

„Azt üzenjük a nemzetközi közösségnek, hogy a demokrácia és az önkényuralom között mi a demokrácia oldalára állunk”

– jelentette ki Laj a szombat esti győzelmi gyűlésen Tajpejben, a tömeg lelkes tapsa közepette. 

Tajvan következő elnöke a Tajvani-szoroson túli béke fenntartására is esküdött, miközben ígéretet tett arra, hogy továbbra is szoros kapcsolatokat ápol a nagy demokráciákkal – ez is mutatja, hogy milyen kényes egyensúlyozásra van szüksége a Washingtonnal való kapcsolattartás érdekében, miközben el kell kerülnie a Pekinggel való feszültség konfliktusba torkollását. 

A Kína befolyását minimalizálni igyekvő párt újraválasztása egy rekordot jelentő harmadik egymást követő ciklusban próbára teszi a Peking és Washington közötti kapcsolatok közelmúltbeli stabilizálódását, miután Joe Biden amerikai elnök novemberben megbeszéléseket folytatott kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel. Peking a választások előtt „bajkeverőként” és „szeparatistaként” bírálta Lajt a Bloomberg szerint

Kína az első válaszaiban kerülte a győztes nevének megemlítését. A választási eredmény azt mutatja, hogy a DPP nem „képviseli a 23 millió lakosú sziget főáramú közvéleményét”

– mondta Csen Binhua, a Tajvani Ügyek Hivatalának szóvivője közleményében. 

A pekingi külügyminisztérium közölte, hogy „bármilyen változások is történjenek Tajvanon”, Kína továbbra is ellenezni fogja Tajvan függetlenségét. Laj és a jelenlegi elnök, Csaj Jing-ven (Tsai Ing-wen) egyaránt azt állítja, hogy az önrendelkező szigetüknek nincs szüksége a függetlenség kikiáltására, mert az már de facto állam. 

Tajpeji biztonsági tisztviselők szerint nem számítanak arra, hogy Peking közvetlenül a választások után nagyszabású hadgyakorlatokat tart a sziget körül, de úgy látják, hogy az új elnök hivatalba lépése előtt fokozza a nyomást. Csaj májusban lemond a kétéves mandátum korlátainak teljesítése miatt. 

Biden egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő szerint az eredmény után egy kétpárti, volt magas rangú tisztviselőkből álló delegációt küld a szigetre. Ez a lépés valószínűleg válaszokat vált ki Kína részéről, amely ellenzi, hogy a nemzetek hivatalos kapcsolatot tartsanak fenn a tajpeji kormánnyal. 

Peking 2022 augusztusa óta kétszer is nagyszabású hadgyakorlatokat tartott Tajvan környékén, válaszul arra, hogy Csaj találkozott amerikai tisztviselőkkel.

Biden, aki ígéretet tett arra, hogy megvédi Tajvant bármilyen kínai inváziótól, szombaton rövid kommentárjában kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a választás a tajvani demokrácia erejét mutatja, és megismételte, hogy az USA elkötelezett „a nézeteltérések békés, kényszerítéstől és nyomástól mentes rendezése” mellett. 

Washington együtt fog működni Lajjal és valamennyi tajvani vezetővel „a régóta fennálló nem hivatalos kapcsolataink előmozdítása érdekében”, összhangban az Egyesült Államok egy Kína-politikájával. 

Bár Laj szombaton jelezte, hogy együttműködik Kínával, pártja valószínűleg nem tudja újraindítani a Pekinggel folytatott tárgyalásokat, amelyeket az elmúlt nyolc évben felfüggesztettek. A kommunista párt a párbeszéd előfeltételeként azt követeli, hogy Tajvan Kína része legyen, ami a DPP számára vörös vonal. 

A tajvani választók döntése, rávilágított arra, hogy a Kína távol tartására irányuló vágyuk felülmúlta a belpolitikai kérdések – például a magas ingatlanárak és a vártnál lassabb bérnövekedés – miatti növekvő csalódottságot. 

A gazdasági kérdéseket érintve Laj ígéretet tett arra, hogy „erőteljesen” segíteni fogja a sziget chipiparának további fejlődését. 

Összességében ez egy kiábrándító este volt a két ellenzéki párt számára, amelyeknek a korábbi szövetségkötési kísérletei a nyilvános harag látványos megnyilvánulásai során meghiúsultak. Ez az összefogás hatalomra juttathatta volna őket és növelhette volna Peking befolyását. 

A törvényhozásban azonban néhány kisebb győzelmet könyvelhettek el. A TPP nyolcra növelte ottani képviselői helyeinek számát, ami lehetővé teszi számára, hogy királycsinálót játsszon a két fő párt között, amelyeknek nincs abszolút többségük. Ko Ven-cso (Ko Wen-je) kijelentette, az eredmények azt mutatják, hogy az általa alapított párt mostantól jelentős ellenzéki erő. 

A KMT növelte mandátumainak számát a törvényhozó testületben, amely a költségvetésről és a nagyobb fegyverbeszerzések finanszírozásáról dönt, és bár ők szerezték a legtöbb mandátumot, nincs abszolút többségük, így kompromisszumra lesz szükségük valamelyik párttal. Ennek ellenére vesztes jelöltjük, Hou szombat este bocsánatot kért, amiért csalódást okozott a választóinak, miközben gratulált a DPP-nek, és hozzátette: „Remélem, nem hagyják cserben a tajvani népet”. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn