Rossz a csillagok állása, több millió érmét kellett megsemmisíteni Franciaországban

Szerző: | 2024. január. 16. | Makronóm Morzsa

Nem figyeltek kellően a francia állami pénzverdében. Az Európai Bizottság szigorúan meghatározza, hogyan nézhetnek ki az eurócentes érmék. Párizsnak az uniós csillagocskákkal gyűlt meg a baja, annyira, hogy 27 millió darabot kellett beolvasztania büntetésből.

Óriási hibát követett el Franciaország pénzverdéje: nem várta meg, hogy az Európai Bizottság áldását adja a ráncfelvarráson átesett új 10, 20 és 50 eurócentesek gyártására, így 27 millió érmét kellett beolvasztania és újra elkészítenie.

Az uniós szabályozás szerint a tagállamoknak jogukban áll 15 évente megváltoztatni az eurós érmék arculatát, de csak az után, hogy az Európai Bizottsággal egyeztettek az új dizájnról. Franciaország ez esetben csupán odáig jutott el, hogy novemberben beküldte jóváhagyásra a terveket, ám valamiért a választ már meg sem várta, és pénzverdéje elkezdte legyártani az új centeseket.

Csillagvizsgálók

Mire az EB elutasító válasza megérkezett – egyébként az uniós csillagok ábrázolásával nem volt kibékülve –, már 27 milliónál járt a legyártott érmék száma. Miután Brüsszel áldása nélkül nem kerülhetnek forgalomba, a Monnaie de Paris pénzverde beolvasztotta addigi munkájának eredményét, és most kezdheti elölről az egész folyamatot.

A javított tervet végül december végén hagyta jóvá az Európai Bizottság, az új érmék bemutatása és forgalomba hozása azonban hosszú hónapokkal csúszik.

Az egymásra mutogatás természetesen azonnal megkezdődött. A Monnaie de Paris vezetője, Marc Schwartz első felindulásában azt találta mondani, hogy a francia állam a felelős, őt azonban gyorsan helyretette a gazdasági minisztérium, amely arra mutatott rá, hogy a Monnaie nem része az állami közigazgatási rendszernek. Ez azt is jelenti, hogy a pénzverde az egyedüli felelős a hibáért, a kijavításáért tehát minden anyagi felelősség őt terheli.

A gazdasági tárca savanyú optimizmussal azt is közölte, hogy a megújult érméket (amelyek kinézete szigorú titok) valamikor tavasszal mutatják be hivatalosan.

***

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn