HU-rizont: új program a nemzetközi kutatások fellendítésére 

Szerző: | 2024. január. 17. | Hazai

HU-rizont néven indul a magyar kutatások nemzetközi együttműködését elősegítő program – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A projektre 2024-ben 8 milliárd forintot szánnak, további 6 milliárdot pedig a nemzetközi kutatók Magyarországra csábítására különítenek el. 

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár az Educatio Kiállításon kiemelte: a programból a hazai egyetemekkel partnerségben lévő külföldi felsőoktatási intézmények kutatási költségeit is finanszírozza a kormány.  

Ha megpróbálnak minket bezárni, akkor nyitunk a világra, ezért indítottuk el a már most januárban pályázható nemzetközi csereprogramunkat, a Pannónia Programot és indítjuk el a magyar kutatók és a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő HU-rizont programot az idén 8 milliárd forint támogatással” 

– fogalmazott az államtitkár. 

Élvonalban a magyar tudomány  

Hankó felidézte, hogy 2023 a magyar tudomány, a hazai felsőoktatás sikereitől volt hangos, két kiváló kutatónk lett Nobel-díjas, Krausz Ferenc és Karikó Katalin.  

Emellett 12 hazai felsőoktatási intézmény szerepel a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában, és meredeken emelkedik a magyar tudományos publikációk, közlemények száma is.  

Kitért arra, hogy minden harmadik magyar tudományos közlemény nemzetközi együttműködésben készül. „Ezzel a V4-es országok közül a legjobban teljesítünk” – mondta, hozzátéve, hogy a fiatal kutatóknál, a doktoranduszoknál minden negyedik külföldi, nemzetközi doktori hallgató, ami kicsivel az OECD-átlag felett van. „Azaz a magyar kutatás nemcsak eredményes, hanem a nemzetközi együttműködése is széles körű” – hangsúlyozta. 

A nemzetközi kutatókkal való együttműködést is erősítenék 

Az új program azon nemzetközi kutatási együttműködéseket fogja továbbvinni hazai egyetemek pályázataival, amelyek a Neumann János Program három fókuszterületére – az egészséges életre, a digitalizációra és a zöldátállásra – koncentrálnak.  

Ez a projekt azonban nemcsak a magyar felsőoktatási intézmények kutatási költségeit finanszírozza, hanem az európai és azon kívüli egyetemekét is. „Azaz kutatási partnernek hívja a nemzetközi egyetemeket abból a célból, hogy olyan kutatások szülessenek, amelyek nem öncélúak, hanem a magyar társadalom és gazdaság számára is előnyösek” – tette hozzá. 

Kiemelte, hogy  

a HU-rizont program mellett 6 milliárd forintot különítettek el annak támogatására, hogy nemzetközi kutatók Magyarországon folytathassák kutatásaikat.  

Emellett az idén is támogatják azokat az egyetemeket, amelyek a Horizont Európa programban nem kaptak támogatást. A tavaly rendelkezésre álló 5 milliárd forintból 12 intézmény 43 kutatását támogatták, ezt a programot viszik tovább ebben az évben is 5,4 milliárdos keretösszegből.

„Összességében az idén soha nem látott összeget, 24 milliárd forintot fordítunk arra, hogy a magyar kutatások nemzetközi együttműködéseit erősítsük”

– hangsúlyozta Hankó Balázs. 

A témában ajánljuk még: 

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn