Folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 

Szerző: | 2024. január. 21. | Hazai

A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány 2023 végén arról döntött, hogy további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-ig meghosszabbítja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. 

Ezzel összességében 1.200 milliárd forintot biztosít a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára, amely az ország eddigi legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik.  

A 2023-ban elindított hitelprogram tavalyi, 1000 milliárd forintos keretét a vállalkozások teljes egészében lekötötték, a folyósított összeg pedig megközelíti a 800 milliárd forintot. 

A kormány döntésének köszönhetően az autó-, élelmiszer- és építőipari, a gyógyszergyártó, logisztikai, a turizmus-vendéglátás, illetve a telekommunikációs szektorok és a zöldipari átállás hazai szereplői 2024. január 15-től nyújthatják be kérelmeiket az újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram termékeire. A hitelprogram keretében a kormány rendkívül kedvező finanszírozást biztosít a vállalkozások számára, így  

a gazdasági szereplők 10 éves futamidejű hitel- és 5 éves futamidejű lízingtermékekhez férhetnek hozzá, amelyek kamata forintban 5, euróban pedig akár 3 százalék is lehet.  

A 200 milliárd forintnyi többletforrással újraindított, a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékek iránt ismét rendkívüli érdeklődés mutatkozik. A kereskedelmi bankoknál, a lízingcégeknél vagy közvetlenül az EXIM Magyarországnál alig néhány nap alatt 88 új hitelkérelmet nyújtottak be a vállalatok, mintegy 122 milliárd forint értékben.  

A fokozott aktivitás rámutat, hogy a hazai gazdaság forrásigénye továbbra is magas, így a hitelprogram érdemben járul hozzá a növekedés helyreállításához, új beruházások és fenntarthatósági, energiahatékonysági célú fejlesztések megvalósításához.  

A kormány célja, hogy a hitelprogramon keresztül segítse a hazai gazdaság növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakban tevékenykedő vállalatok megerősödését. A hitelprogram forrásai, a nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva, a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, a magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használhatók fel.  

A kormány célja, hogy az infláció visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést.  

 

Ennek érdekében a bizalom erősítésével és az óvatossági motívum fokozatos oldásával helyre kell állítani a fogyasztást, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint 25 százalék felett kell tartani a beruházások szintjét.  

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is ez utóbbi cél eléréséhez járul hozzá. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn