Az Apple letaszította a telefonpiac trónjáról a Samsungot 

Szerző: | 2024. január. 23. | Technológia

Tizenkét év után először az Apple birtokolja a globális okostelefon-piac legnagyobb részét, letaszította a Samsungot a dobogó legtetejéről. Ben Wood, a CCS Insight piackutató cég vezető elemzője szerint az is erősíti az Apple helyzetét, hogy – a tendenciákat nézve – aki iPhone-t vásárol, az nagy valószínűséggel a jövőben is hű marad a márkához. Az androidos telefonok – mint amilyen a Samsung is – piaca azonban diverzifikálódik. Az olcsóbb árkategóriájú androidos készülékek egyre fejlettebbek, így elcsábíthatják a dél-koreai cég vásárlóit.  

A globális okostelefon-piacon már két éve tapasztalható a visszaesés, ráadásul 2023 első felében az elmúlt évek legnagyobb csökkenését láthattuk a szállítások terén. Az infláció felmorzsolta a fogyasztók vásárlóerejét, és arra kényszerítette őket, valamint a vállalkozásokat, hogy csökkentsék a kiadásaikat, így a globális okostelefon-szállítások elérték a 2019 alatti szintet. Ezek 11 százalékkal mérséklődtek az év első felében az előző esztendőhöz képest – összesen 534 milliót adtak el, míg 2019 első felében 644 milliót. Az Apple azonban jól jött ki mindebből. 

Így alakul az Apple helyzete 

Több mint egy évtized után az almás cég található az okostelefon-piac dobogójának első helyén. Az International Data Corporation (IDC) adatai szerint az Apple 2023-ban 234,6 millió eladott telefonnal került a csúcsra, megelőzve a Samsung 226,6 milliós eladását.  

Ez azért is meglepő, mivel szeptember elején Kínában arra kérték a központi kormányzat tisztviselőit, hogy ne használjanak iPhone-t és más külföldi márkájú készüléket a munkahelyükön, és ne vigyék be azt az irodáikba. A hírre az Apple részvényei is reagáltak, rögtön estek 3, majd másnap 4 százalékot. A papírok pár százalékos csökkenése is kétszázmilliárd dolláros piaci érték elvesztését jelentette. 

A kínai kormány évek óta korlátozza egyes kormányhivatalok tisztviselőit az iPhone-ok munkahelyi használatában, azonban a szabályozást most kibővítették. Ez a döntés arra ösztönözte az ottani kormányzati szerveket és állami vállalatokat, hogy cseréljék le a külföldi technológiát – beleértve a számítógépeket, az operációs rendszereket és a szoftvereket – helyi termékekre, amelyeket biztonságosnak és ellenőrizhetőnek tartanak. Ennek ellenére az IDC szerint az Apple – amely, ahogy említettük, tavaly több mint 234 millió telefont adott el – így is „a legnagyobb nyertes” lett. 

Feltehetően az iPhone 15 megjelenése is sokat segített az Apple helyzetén. A Bloomberg szeptemberi elemzése szerint az iPhone 15 alapmodell kiszállítására kétszer annyit kellett várni, mint elődjére, a 14-esre, és ez azt is jelentheti, hogy ennyivel népszerűbb az új készülék. Ahogy az ábrán is látható, hasonló eredményeket ért el a Pro Max is – tavaly szeptemberben jóval többet kellett várni erre az új, titániumvázas modellre

Ben Wood, a CCS Insight piackutató cég vezető elemzője szerint az is erősíti az Apple helyzetét, hogy a tendenciákat nézve, aki iPhone-t vásárol, az nagy valószínűséggel hű marad a márkához.  

A Samsung átadta az aranyérmes helyet 

Bár a dél-koreai cég továbbra is jelentős szereplője az okostelefonok piacának, a szállításokban két számjegyű visszaesést könyvelhettek el a 2023-as adatok szerint.  

Ryan Reith, az IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers csoportjának alelnöke szerint többek között azért is kerülhetett a Samsung a második helyre, mivel az androidos készülékek esetében egyre nagyobb a diverzifikálódás. Mind több vállalat gyárt magas minőségű telefonokat, beépített mesterségesintelligencia-asszisztenssel felturbózva, vagy látványos funkcióval bővítik azokat, például összehajthatók.  

Az IDC szerint a globális okostelefon-piac továbbra is küzd a kihívásokkal, azonban fellendülés várható. Az első megállapítások szerint 2023-ban 3,2 százalékos csökkenés volt a globális okostelefon-szállításokban, ami 1,17 milliárd készüléket jelent.  

Az év második felében elkezdődött a várva várt fordulat, ami megerősítette a 2024-es intenzív fellendüléssel kapcsolatos várakozásokat. Az IDC a negyedik negyedévben 8,5 százalékos éves növekedést és 326,1 millió szállítást regisztrált, ami meghaladja a 7,3 százalékos bővülési előrejelzést. „Bár 2023 második felében növekedést tapasztaltunk az alacsonyabb árkategóriájú androidos telefonokat gyártó vállalatoktól – például a Transsiontól vagy a Xiaomitól –, azonban a legnagyobb nyertes egyértelműen az Apple” – mondta Nabila Popal, az IDC Worldwide Tracker csapatának kutatási igazgatója. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn