Patkányinvázió Ukrajna lövészárkaiban

Szerző: | 2024. január. 24. | Háború, Makronóm Morzsa

A katonák mindennel próbálkoztak már: méreggel, csapdákkal, macskával, még imádsággal is, de hiába, a rágcsálók hadserege mindenkinél erősebb.

Az első világégés állóháborújának borzalmai elevenednek meg az ukrajnai front lövészárkaiban, amelyeket ezrével özönlenek el az egerek – áll a CNN beszámolójában.

Az ukrán hírszerzés szerint „jelentősen csökkenti az orosz csapatok harci képességét” az árkokban megjelenő egér- és patkányinvázió. Arról már nem számoltak be, hogy ugyanez az ukrán katonákra milyen hatással van, de a helyszíni jelentések arra engednek következtetni, hogy mindkét félnek meggyűlik a baja a mindenre éhes rágcsálókkal.

A patkányok elszaporodása és tömeges megjelenése több okra vezethető vissza. Az ukrán ellenoffenzíva meghiúsulása patthelyzetet teremtett, a frontvonal megszilárdulásával valóban egy első világháborús állóháború jött létre, vagyis a lövészárkokban a katonák hosszabb időre rendezkedtek be, ami a kemény télben nyilván vonzza a meleget és élelmet kereső rágcsálókat.

A jelentős szaporulatrobbanáshoz elsősorban az vezetett, hogy a háború miatt a termést sok helyen nem tudták betakarítani, így egész gabonamezők váltak a rágcsálók éléskamrájává – a bőség pedig az előző évben szaporodási csúcsot okozott.

Az „egérláz”

A rágcsálók jelenléte állandó veszélyt jelent az elektromos rendszerekre. Egy ukrán katonanő elmondása szerint a legzártabb helyekre is képesek bejutni, ahol átrágják a vezetékeket, óriási károkat okozva a csapatoknak. A legnagyobb pusztítást a kommunikációs berendezésekben okozzák, de az is rendszeres, hogy a járművek elektronikai berendezését tönkretéve működésképtelenné teszik azokat. Az idézett katona elmondta: csak az ő lövészárok-területükön a rágcsálók egymillió hrivnyás (26 500 dolláros) kárt okoztak.

A legnagyobb aggodalom természetesen a rágcsálók által szállított betegségeket övezi. A jelentések szerint az „egérláznak” is nevezett betegség az egérürülék porának belélegzésével vagy az ürülékkel szennyezett étel lenyelésével fertőz, kiütéseket, vérnyomásproblémákat, lázat, hányást, izom- és vesefájdalmat, illetve vizelési problémákat okozva.

Közelebbről egyelőre nem nevezték meg a betegséget, de a tünetek alapján elképzelhető tularémia, leptoszpirózis vagy éppen hantavírus is.

Macskafogó

A cikkben többször idézet ukrán katona elmondta azt is, hogy semmi nem használ a rágcsálók ellen, pedig mindennel próbálkoztak: méreggel, ammóniával, csapdákkal – még imádsággal is. De az egerek és a patkányok ezrével jelennek meg, így minden erőfeszítésük hiábavaló. Végső kétségbeesésükben még egy macskát is beszereztek, aki eleinte el-elkapott közülük néhányat, de azok annyian voltak, hogy egy idő után feladta a vadászatot, és visszavonulót fújt.

***

Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn