Idén jóval többet, 147 milliárd forintot kapnak a magyar kutatók és az innovátorok 

Szerző: | 2024. január. 29. | Hazai

Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette: 2024-ben 147 milliárd forint értékben hirdetnek meg új innovációs és kutatási pályázatokat az NKFI Alapból. 

A Nemzeti Tudománypolitikai Tanács véleményének kikérését követően a Kulturális és Innovációs Minisztérium kihirdette a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) 2024. évi Programstratégiáját. 

Az ez évre  meghirdetendő új pályázatok keretösszege a teljes költségvetésből 147 milliárd forint. 

Az NKFI Alap 2024. évi Programstratégiája jelentős forrásbővülést hoz a tavalyi, közel  80 milliárd forintos kerethez képest, új lendületet adva a Neumann János Program megvalósításának.  

A stratégiában bejelentett programok hozzájárulnak a Kulturális és Innovációs Minisztérium azon fő KFI-szakpolitikai célkitűzéséhez, hogy Magyarország 2030-ra a világon a legjobb 25, Európában pedig a legjobb 10 innovátor ország közé kerüljön. 

A 2024. évi programstratégia három területen teljesíti ki az innovációs támogatási rendszert, mondhatni „résmentesíti” azt. 

  • A vállalati innovációs programok immár valamennyi cégtípus számára elérhetők, így a startupok, a spinoffok és a kkv-k mellett a nagyvállalatoknak is kínálnak állami támogatási lehetőségeket. Valamennyi céges innovációs programmal szemben elvárás az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés.  
  • A teljes kutatói életpálya átfogó támogatása is megvalósul az NKFI Alap finanszírozásával. A cél az, hogy a köznevelési rendszerben és a szakképzésben tanulóktól kezdve az egyetemi hallgatókon, a doktoranduszokon, a posztdoktori tanulmányokat folytató kutatókon át a szenior kutatókig támogatáshoz jussanak a legtehetségesebb és legkiválóbb magyar egyetemi és kutatóintézeti szakemberek. 
  • A programstratégia nagyban hozzájárul a magyar kutatási és innovációs ökoszisztéma nemzetköziesítéséhez, a hazai kutatóknak és innovátoroknak a nemzetközi tudományos és innovációs hálózatokba történő bekapcsolásához. A Programstratégia pályázati portfólióját kiegészíti a Kormányzati Önerő Alap, amely szintén az NKFI Alapon keresztül biztosít 8 milliárd forintos forrást a magyar kutatók nemzetközi beágyazottságának növeléséhez. 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn