Magyarország a régió egyik leginnovatívabb országa 

Szerző: | 2023. december. 15. | Hazai, Innováció, Kiemelt, Világgazdaság

Magyarország Lengyelországot, Horvátországot, Romániát és Szlovákiát, továbbá sok nagy nemzetközi szereplőt is megelőz a leginnovatívabb országokat rangsoroló friss,  Global Innovation Index mutatóban. 

Az elmúlt évben sok meghatározó újdonság jelent meg a technológia világában. Szinte egyik napról a másikra lett népszerű az OpenAI nagy nyelvi modellje, a ChatGPT, így a mesterséges intelligencia elérhetővé vált a tömegek számára. A Visual Capitalist ábrája azt szemlélteti, hogy mely országok viszik előre a globális innovációt. 

A technológiai fejlődést több tényező befolyásolja, az intézményi környezettől a csúcstechnológiai exporton át a kutatói tehetségekig és a vállalkozói kultúráig. A Visual Capitalist ábrája kiválóan megmutatja a világ leginnovatívabb országait. Mégpedig a 2023-as Globális Innovációs Index (GII) alapján, amelyet a World Intellectual állított össze.  

Hogyan mérhető valójában az innovációs potenciál? 
A GII-keretrendszer hét pilléren belül 80 mutatót használ egy ország innovációs erejének felmérésére. Vizsgálják a szabadalmak alkalmazását, a csúcstechnológiás gyártást, a kutatók számát egymillió lakosra vetítve, a vállalati K+F-befektetéseket, a tudásintenzív foglalkoztatást, egyetemek és az ipar K+F-együttműködését, az induló vállalkozások finanszírozását, a kockázati tőke elérhetőségét, a védjegyek számát és használatát, az innovációk révén létrejövő globális márkaértékeket és a környezeti teljesítményt. Továbbá az információs és kommunikációs technológiai hozzáférést, a szabályozási minőséget vagy az üzletviteli szabályzatokat is. Ezek a tényezők határozzák meg az országok összpontszámát. 

A leginnovatívabb országok rangsora 2023-ban 

Tizenkétegymást követő esztendőben Svájc lett a világ leginnovatívabb országa, és így volt ez ezúttal, a tizenharmadik évben is.Az alpesi ország pozícióját meghatározó elemek közé tartozik az üzleti tevékenységre vonatkozó politikája és a szabadalmi bejelentések mennyisége, illetve a világszínvonalú kutatóintézetei. A szakképzett kutatói-innovátor munkaerő szintén sok pontot hozott Svájcnak.  

A világ 10 leginnovatívabb országa 2023-ban: 

1. Svájc 67,6 
2. Svédország 64,2 
3. USA 63,5 
4. Egyesült Királyság 62,4 
5. Szingapúr 61,5 
6. Finnország 61,2 
7. Hollandia 60,4 
8. Németország 58,8 
9. Dánia 58,7 
10. Dél-Korea 58,6 

Svédország az idén a második helyen végzett, megelőzve az Egyesült Államokat. Az ország az üzleti fejlettségben, a tudásintenzív foglalkoztatásban és az egy főre jutó kutatókban jeleskedett.  

A harmadik helyen található USA a legmagasabb pontszámot érte a kapott kockázati tőke, a globális vállalati kutatás-fejlesztési (K+F) befektetések és az unikornisok teljes értéke tekintetében. Az idén áprilisban az 1206 globális unikornis 54 százaléka az Egyesült Államokban volt.  

 

Ázsia tör előre ezen a ranglistán is 

A földrész vezető innovátora, Szingapúr az ötödik pozíciót foglalja el. Pénzügyi központként és globális innovátorként a kormányzat hatékonysága, a kapott kockázati tőke és az üzleti stabilitás terén is előkelő helyen végzett. A világon itt a legmagasabb az egy főre jutó kockázatitőke-finanszírozás. Ázsiából Dél-Korea a tizedik 58,6, míg Kína csak a tizenkettedik 55,3 ponttal.  

Európa és benne Magyarország helyzete 

A szomszédos Ausztria a 18. (53,2 pont), míg a régiónkban természetesen Csehország áll a legelőkelőbb, a 31. helyen (44,8 pont), utána jön a 33. Szlovénia (42,2 pont),   

és őket követi Magyarország 41,3 ponttal a 35. helyen.  

Olyan országokat előzünk meg, mint a 41. Lengyelország (37,7 pont), a 44. Horvátország (37,1), a 45. Szlovákia (36,2), illetve a 47. Románia (34,7). 

A Visual Capitalist eredeti ábrája és cikke az alábbi linken látható, illetve olvasható (angol nyelven) 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn