Nagy Márton: 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve   

Szerző: | 2024. január. 30. | Hazai

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ötödik alkalommal hívta össze a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumát, amely 2023. januári megalakulása óta – a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett – a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként működik. 

Megtartotta idei első ülését a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, Nagy Márton a gazdasági növekedés helyreállítását támogató javaslatok kidolgozására biztatta a tagokat. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, az AmCham Hungary, valamint a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta fórum fő napirendi pontját a gazdasági növekedés helyreállításához szükséges lépések, a rövid és hosszú távú kihívások felvázolása alkotta.  

Nagy Márton az egyeztetésen megköszönte a kamarák folyamatos partnerségét, illetve a konstruktív párbeszédet, hiszen a kamarák képviselői javaslataikkal, visszajelzéseikkel eddig is aktívan segítették a kormány munkáját – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményben.  

A tárcavezető kiemelte, hogy nehéz év áll a családok és a gazdaság mögött, a közös erőfeszítéseknek köszönhetően ugyanakkor sikerült megvédeni a munkahelyeket és a vállalkozásokat is. A foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót, történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma, és szeptemberben bekövetkezett a reálbérek fordulata, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Ezt az tette lehetővé, hogy a kormány hatékony intézkedései visszaszorították az inflációt, amely decemberre 5,5 százalékra olvadt, de 2024 januárjára megközelítheti a 4 százalékot is.  

A miniszter megállapította, hogy az infláció visszaszorítását követően  

2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve.  

A kormány célja, hogy újra dinamikus mértékben, 4 százalékkal bővüljön a GDP. Ehhez helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett szükséges tartani a beruházások szintjét és tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.  

Nagy Márton arra kérte és biztatta a kamarák képviselőit, hogy új, a növekedés helyreállítását támogató javaslatokat dolgozzanak ki, amelyeket a fórum a következő ülésén meg is tárgyalhat. Egyúttal jelezte, hogy a kormány számít a kamarákra a gazdaság további fejlesztését célzó GINOP Plusz programok kidolgozásában is, amelyek fókuszában a kkv-szektor beruházásainak támogatása és a munkaerőpiaci aktivitás növelése áll. Nagy Márton felkérte a kamarai tagokat, hogy dolgozzanak ki egy olyan komplex deregulációs csomagot, amely jelentősen megkönnyítheti a vállalkozások működését.  

A gazdasági kamarák képviselői megköszönték a miniszter tájékoztatását, és jelezték, hogy az általa felvázolt növekedési célokkal egyetértenek, a magyar gazdaság megerősítése és a növekedés helyreállítása közös érdek. Továbbá támogatásukat fejezték ki az olyan gazdaságerősítő intézkedésekkel kapcsolatban, mint a meghosszabbított kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program, a 200 milliárd forintos pluszkeretösszeggel újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram vagy a közel hatszoros keretösszegűre emelt Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program. 

Borítókép: MTI/Mónus Márton 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn