Mától lép életbe a bankok önkéntes akciója: a vállalati hitelek esetében 0 százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár 

Szerző: | 2024. február. 1. | Hazai

A mai naptól indul és 2024. május 1-ig tart az az akciós időszak, amely alatt az új vállalati forinthitel-szerződések esetében a kereskedelmi bankok – önkéntesen vállalva – a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához.  

A kormány várakozása szerint az önkéntes akció a hitelkereslet érdemi növekedésén túlmutatóan ösztönzi a beruházásokat, így fokozva a gazdasági teljesítményt, továbbá a beruházási ráta 25 százalék felett tartását.  

A kormány üdvözli a Gazdasági Versenyhivatal közleményét, amely pártolja, hogy a bankok – önkéntes vállalások alapján – fokozottabb hitelezési versenybe kezdtek, ugyanis azzal a hitelfelvevők jobban járnak, valamint a hitelezés bővülése hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához. A Nemzetgazdasági Minisztérium emellett köszönetét fejezi ki az akcióhoz csatlakozó bankok, valamint a Bankszövetség felé az elmúlt időszakban tanúsított konstruktív együttműködésért, továbbá üdvözli mindazon gazdasági szervezetek – különösen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ – megnyilatkozásait, amelyek a magyar vállalkozások érdekeit hangsúlyozva támogatásukról biztosították az önkéntes akciózást. 

Borítókép: Kormany.hu, Papp Szabolcs

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn