Az ukrán gabona ügye is szóba került a magyar–szlovák mezőgazdasági tárgyalásokon 

Szerző: | 2024. február. 8. | Hazai

Az ukrán gabona okozta piaci nehézségekről, az európai gazdatüntetésekről, kereskedelmi és állategészségügyi kérdésekről is egyeztetett Nagy István agrárminiszter hivatalában Richard Takáčcsal, Szlovákia új mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével kedd délután. 

Nagy István kiemelte, fontos, hogy mindig a legjobbat tudjuk kihozni a közös ügyeinkből, ha összefogunk, akkor könnyebben tudjuk az érdekeinket érvényesíteni. A miniszter kifejtette, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve új feltételeket hozott, ezért hazánk megerősítette a tanácsadói és a falugazdász-hálózatot. A magyar agrártámogatási rendszer hatékonyságáról is szót váltottak.  

Fenntartjuk a behozatali tilalmat 

Az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci nehézségekkel összefüggésben a találkozón a tárcavezető arról beszélt, hogy hazánk a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva, érdemi uniós intézkedések hiányában továbbra is fenn kívánja tartani a behozatali tilalmat.  

Nagy István tájékoztatta kollégáját, hogy

az európai országokhoz hasonlóan a magyar gazdák is tüntetni fognak a brüsszeli bürokraták agrárpolitikai intézkedéseivel szemben.

Hazánk azt szeretné, ha minél több tagállam támogatná az ukrán mezőgazdaság fenyegetésével szembeni küzdelmünket Brüsszelben.  

Eltorzult versenyszabályok 

Hangsúlyozta, északkeleti szomszédunk esetleges európai uniós csatlakozása tartósan nehézzé tenné az európai és a magyar termelők megélhetését, hiszen

az EU-s előírások kötöttségei között dolgozó termelők nem tudnak versenyezni a globális nagytőke tulajdonában álló több száz ezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek. 

Nagy István az infláció letörésével kapcsolatos kormányzati intézkedésekről is beszélt, példaként említve az élelmiszerárstopot és az online árfigyelő rendszert. Az utóbbi kezdeményezés a piaci verseny élénkítését és a kiskereskedelmi piacon az árak átláthatóságának fokozása érdekében a fogyasztók igényeit szolgálja. Az árfigyelő által érintett termékkategóriáknál jelentős részében megfigyelhető az árcsökkenés. Az agrártárca emellett kiemelt figyelmet fordít a magyar termékek támogatására és népszerűsítésére. 

Élelmiszer-szuverenitás 

A miniszter hazánk uniós elnökségével kapcsolatban, amely a jövő fél évtől kezdődik, arról is beszélt, hogy a Közös Agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalások keretében a válsághelyzetek kezelésére kívánjuk helyezni a hangsúlyt. Emellett figyelmet fordítunk az élelmiszer-pazarlás elleni fokozott fellépésre az aktuális kihívásokra adandó válaszok, a jó gyakorlatok bemutatása érdekében.  

Továbbá nagy hangsúlyt helyezünk az Európai Unió élelmiszer-szuverenitásának megőrzésére.

Kiállunk azon alapelv mellett, hogy a harmadik országból származó termékeknek is ugyanolyan szabályoknak kelljen megfelelniük, mint az unióban termelt élelmiszereknek – fűzte hozzá a tárcavezető. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Nagy István hivatalos Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn