Felére csökkent a halálos munkabalesetek aránya 2010-hez képest 

Szerző: | 2024. február. 13. | Hazai

A foglalkoztatás növekedése mellett csökkent a halálos munkabalesetek száma. A nemrég megjelent Munkavédelem Nemzeti Politikája pedig olyan célkitűzéseket fogalmaz meg, amelyek elősegítik a hazai munkakörülmények további javulását, és ezzel még inkább megkönnyítik a munkavállalók egészségének és biztonságának megőrzését.

A munkakörülmények jelentős javulását jelzik a 2023-as munkavédelmi adatok. A foglalkoztatottak számának folyamatos emelkedése mellett a 2022-es 21 273-hoz képest 2023-ban 20 658-ra csökkent a munkabalesetek száma. Ezzel párhuzamosan a halálos kimenetelű munkabalesetek száma közel 9 százalékkal mérséklődött.  

A tavalyi rekordmagas foglalkoztatás mellett tehát a halálos munkabalesetek arányát 2010-hez képest közel a felére sikerült leszorítani.  

Míg 2010-ben 100 ezer foglalkoztatottra 2,45 halálos munkabalaleset jutott, addig ez 2023-ban 1,31-re csökkent. 

2010 óta egymillióval dolgoznak többen. Továbbra is fontos, hogy a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett csökkenjenek a dolgozók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok a munkavállalók munkavégző képessége érdekében. Ennek érdekében  

a munkavédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi a fokozottan veszélyes ágazatokat, és intézkedik a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, továbbá tájékoztatáson és tanácsadáson keresztül is támogatja a munkavédelmi szabályok érvényesülését. 

A munkahelyi balesetek további csökkentése érdekében újabb intézkedések várhatók. A nemrég megjelent Munkavédelem Nemzeti Politikája is olyan stratégiai célkitűzéseket tartalmaz, amelyek révén tovább javulhatnak a munkakörülmények Magyarországon. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn