Cél a 4 százalék körüli GDP-bővülés és a foglalkoztatottság további növelése – 460 milliárd forintos támogatás érkezik

Szerző: | 2024. február. 7. | Hazai

Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a munkaerőpiaci aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását 2030-ig. Ez beleillik a kormány stratégiájába is, amelynek célja a 4 százalék körüli GDP-bővülés és az aktív korosztály foglalkoztatási rátájának növelése. 

A foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a munkaalapú társadalom megszilárdult, 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen,  

a foglalkoztatottak aránya pedig 74,7 százalék, amely meghaladja az EU átlagát.  

A kabinet szándéka, hogy 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést és 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivást és a foglalkoztatottak arányát.  

A kormány célja, hogy a 15–64 éves korosztály aktivitási rátája 78-ról 85 százalékra növekedjen. 

Ezért a GINOP Plusz program aktivitás és foglalkoztatás növelését szolgáló prioritásain keresztül több mint 460 milliárd forintot biztosít a gazdaság, a vállalkozások számára. A forráskeretek háromnegyedét az álláskeresők és inaktívak elhelyezésére szolgáló programok teszik ki. A hazai munkakeresők elhelyezkedését segítő programok priorizálása jól mutatja a kormány azon elvárását, hogy  

a munkaerőhiánnyal érintett vállalkozások elsősorban magyar munkavállalókat alkalmazzanak. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy a foglalkoztatottságot és az aktivitást növelő források csaknem teljes egészét minél előbb, azaz még az idén meghirdessék, azok felhasználásával is segítve a növekedési célok elérését. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn