Stratégiát vált az elektromos autók éllovasa 

Szerző: | 2024. február. 17. | Technológia

A japán autógyártók, amelyek komoly lemaradásban vannak az elektromos járművek globális versenyében, a szilárdtest-energiatároló rendszerek sikerében reménykednek. Eközben Kína is új irányba kacsingat. 

A világ legnagyobb autógyártó csoportja, a Toyota Motor azt tervezi, hogy 2027–28-ra megkezdi a szilárdtest-akkumulátorokkal felszerelt elektromos járművek (EV-k) értékesítését. A vállalat szerint  

az ilyen típusú akkumulátorokkal felszerelt EV-k kevesebb mint 10 perces töltéssel mintegy 1200 kilométert tudnak majd megtenni,  

ami körülbelül kétszerese a jelenlegi lítiumion-akkumulátorokkal felszerelt járművek hatótávolságának. A Nissan Motor és a Honda Motor is versenyben van a szilárdtest-akkumulátorok kifejlesztésében. A technológia kereskedelmi forgalomba hozatala nagyot lendítene a japán autógyártókon, amelyek a kínai BYD és az amerikai Tesla mögött helyezkednek el a globális EV-eladásokat illetően. 

A japánok azonban nincsenek egyedül ezzel a stratégiával. A német Volkswagen autógyártó csoport szintén ezt a megoldást keresi egy amerikai startupcégen keresztül, amelybe befektetett, sőt még a Microsoft is beszállt a játékba. A amerikai technológiai óriás januárban jelentette be, hogy fejlett mesterséges intelligenciával új anyagokat fedezett fel a szilárdtest-akkumulátorok számára. 

A Microsoft szerint a mesterséges intelligencia segítségével több mint 32 millió olyan anyagot vizsgáltak át, amelyekből jobb akkumulátorokat lehet készíteni.  

A vállalat szerint  

a mesterséges intelligencia évekről napokra gyorsította fel az anyagok felfedezésének folyamatát.  

Eközben a jelentős EV-gyártókkal büszkélkedő Kína, ahol számtalan lítiumion-akkumulátor található, úgy tűnik, fordulatot vett: ő is az új technológiát hajszolja. 

Száznyolcvan fok 

A kínai akkumulátor- és autógyártók összefogtak a kormánnyal annak érdekében, hogy 2030-ig kiépítsék a szilárdtest-akkumulátorok ellátási láncát – írja Shunsuke Tabeta, a Nikkei munkatársa. Januárban Peking létrehozta a China All-Solid-State Battery Collaborative Innovation Platformot (Casip), amelyben a kormányzatot, a tudományos és ipari szervezeteket, köztük a CATL és a BYD elektromosautó-akkumulátorok riválisait tömörítik össze. 

A Casip célja globálisan versenyképes szilárdtest-akkumulátorok kifejlesztése és gyártása. A Financial Times szerint a szövetségben többek között olyan akkugyártók találhatók meg, mint a CATL és a BYD leányvállalata, a FinDreams Battery – a szövetségben nem mellesleg a világ 10 legnagyobb autóipari akkumulátorgyártója közül hat részt vesz. 

A Tsinghua Egyetem autóiparral kapcsolatos technológiákra szakosodott professzora szerint erre azért van szükség, mert  

a szilárdtest-technológia megingathatja Kína akkumulátorelőnyét. 

A Microsofthoz hasonlóan az ázsiai nagyhatalom is azt tervezi, hogy a mesterséges intelligencia segítségével felgyorsítja a következő generációs akkuk fejlesztését.  

A mesterséges intelligencia megváltoztatja az anyagkutatás és -fejlesztés módját, emellett nagymértékben felgyorsítja a szilárdtest-akkumulátorok kutatás-fejlesztésének a sebességét” – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn