Osztódással szaporodó harci drónt fejlesztett Kína

Szerző: | 2024. március. 29. | Kiemelt, Makronóm Morzsa, Technológia

A beszámolók szerint Kínának sikerült szintet lépnie a harci drónok területén. Új modelljük a levegőben, támadás közben képes hat külön drónná szétválni. Amennyiben a tömeggyártást is meg tudják kezdeni, az óriási kihívást okoz majd a légvédelmi rendszereknek.

Képzeljük el, ahogyan egy harminc drónból álló flotta közelít a célpontja felé. Mire a légvédelem működésbe lépne, azok mindegyike hat különálló fegyverré válik szét, összezavarva a teljes rendszert. Kína azt állítja, sikerült neki ezt a trükköt kivitelezni, ezzel pedig alapvetően formálhatja át a drónhadviselés egyébként is gyorsan változó, rugalmas szabályait.

A Business Insider beszámolója szerint az új technológiát a szárnyas juharmag helikopterlapátokhoz hasonlító szerkezete ihlette, amely lehetővé teszi, hogy egyfajta légörvényt képezve maga alatt emelkedjen egyre magasabbra. Az új kínai drónok ennek megfelelően

nem többrotorosak, és a kinézetük sem olyan, mint a hagyományos társaiké, ellenben gyorsabbak, hatékonyabbak – és képesek lesznek szó szerint osztódni.

Ennek a drónnak a szokatlan formája ellenére (vagy éppen azért) közel kétszer olyan a repülési hatékonysága, mint egy hasonló nagyságú többrotoros eszköznek. A fejlesztők szerint egy klasszikus drónformával nem is tudták volna megvalósítani az osztódásos technikát, az egyetlen rotorlapátos kialakítás azonban lehetővé teszi azt, sőt: a külön részekre váló drón darabjai egyenként is 40 százalékkal hatékonyabbak, mint hagyományos társaik.

Mint azt tanulmányukban leírták, az új típus kezelése rendkívül egyszerű lesz, egyetlen katona több drónt is tud majd egyszerre kezelni a támadásban. Legfőbb előnye, hogy a hat darabra válással teljesen meg tudja zavarni az ellenség légvédelmi rendszerét, amely meghatározott mennyiségre készül fel. Amennyiben egy támadás során az adott és észlelt ellenséges erő hirtelen meghatszorozódik, az azonnal megoldhatatlan probléma elé állítja a klasszikus légvédelmi rendszert.

***

Kapcsolódó:


Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn