Marad a vámmentes import, így az európai gazdák nehéz helyzete is 

Szerző: | 2024. április. 24. | Háború, Hazai, Világgazdaság

Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának újabb egy évvel történő meghosszabbítását, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák helyzetét. A lépést Nagy István agrárminiszter értékelte.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel, miközben továbbra is Ukrajnát támogatja, magára hagyja az európai gazdálkodókat.  

Az Európai Parlament keddi döntésével 2025. június 5-ig meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali vámjainak és kvótáinak felfüggesztését.  

A baromfi, a tojás és a cukor esetében a döntés az elmúlt három év importjának átlagában maximalizálta a vámmentesen beszállítható mennyiséget, amivel lényegében konzerválja az elmúlt évek rendkívüli mértékben megemelkedett behozatalát. Ennél is nagyobb probléma, hogy  

a gabonák és olajosmagvak esetében semmilyen korlátozás nincs.  

Ha folytatódnak az év első három hónapjában tapasztalt trendek, akkor az Ukrajnából az EU-ba érkező kukorica és búza importja meghaladja a rekordnak számító 2022-es és 2023-as mennyiségeket. Mindez beláthatatlan következményekkel jár az unió gazdálkodóira nézve, hiszen az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában álló, több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb feltételek mellett termelnek. Brüsszel ezzel továbbra is agrárválságot okoz, a háborút pénzeli az európai gazdák támogatása helyett – tette hozzá.  

Nagy István leszögezte,  

a magyar kormány fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezettet importtilalmat, azonban Brüsszelnek is lépnie kell.  

Az, hogy a baloldali, a szocialista, a liberális, a zöld- és a néppárti EP-képviselők többsége is megszavazta a javaslatot, egyértelműen megmutatja, hogy Brüsszelben változásra van szükség. Olyan új vezetést kell választani június 9-én, amely nem helyezi harmadik országok érdekeit a saját gazdái elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai gazdák védelmében – hangsúlyozta a miniszter. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn