Új anyagot fedezett fel a mesterséges intelligencia

Szerző: | 2024. január. 14. | Innováció

A mesterséges intelligencia (MI) és a szuperszámítógépek segítségével egy olyan új anyagot fedeztek fel, amely csökkentheti a világ lítiumigényét.

Új anyagot fedezett fel a Microsoft 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy mennyire fontos a lítium a mai világban. A General Motors, a Volkswagen, a Ford, a BMW és más nagy autógyártók is azt tervezik, hogy 2035-re már csak elektromos gépkocsit adnak el. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) egy 2021-es jelentésében úgy becsülte, hogy  

az elektromos járművekben és az akkumulátorok tárolásában felhasznált ásványi anyagok iránti kereslet 2040-ig a harmincszorosára nőhet.  

A nagyobb vállalatok pedig – amelyeknek fontos az említett nyersanyag – most rengeteg pénzt fektetnek a kitermelésbe. Ennek ellenére a hiány továbbra is fennáll, hiszen a kitermelés nehezen tudja felvenni a versenyt a kereslettel.  

A lítium bányászata időigényes, és káros a környezetre. A fém kitermelése nagy mennyiségű vizet és energiát igényel, a folyamat során pedig mérgező hulladék termelődhet.   

Tavaly egy nemzetközi kutatócsoport olyan akkumulátortechnológiát fejlesztett ki, amely jelentősen mérsékelheti a szén-dioxid-mentes gazdaságra való áttérés költségeit, közel négyszeres teljesítmény mellett. Azonban legalább 4-5 év szükséges, hogy a sorozatgyártás felpörögjön és az ár annyira csökkenjen, hogy ez a megoldás ipari méretekben is széles körben elterjedjen világszerte. 

Nemrég a Microsoft és az Amerikai Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) egy olyan anyagot fedezett fel, amely a tudósok szerint potenciálisan akár 70 százalékkal is csökkentheti a lítiumigényt. 

A Microsoft kutatói nem meglepő módon mesterséges intelligenciával és szuperszámítógépekkel fedezték fel az egyelőre N2116 névre keresztelt új anyagot, amelynek segítségével kevesebb mint egy hét alatt 32 millió potenciális szervetlen anyagot szűkítettek le 18 ígéretes jelöltre. Ez a szűrési folyamat a hagyományos laboratóriumi kutatási módszerekkel több mint két évtizedet vett volna igénybe – idézi a kutatókat a BBC. 

A folyamat a kezdetektől a működő akkumulátor prototípusának kifejlesztéséig kevesebb mint kilenc hónapot vett igénybe. Jason Zander, a Microsoft ügyvezető alelnöke a BBC-nek elmondta, hogy  a technológiai óriás azt tervezi, hogy

„250 év tudományos felfedezéseit belesűríti a következő 25 esztendőbe”. 

A felfedezett szilárdtest-elektrolitnak emellett számos jó tulajdonsága van, többek között biztonságosabb, mint a hagyományos folyékony vagy gélszerű lítium. Így megvan benne a potenciál ahhoz, hogy egyszer majd fenntartható energiatárolási lehetőséget biztosítson. Emellett a közeljövőben a gyorsabban töltődő szilárdtest lítiumakkumulátoroknak még nagyobb energiát ígérnek a kutatók, több ezer töltési ciklussal.   

Dr. Edward Brightman, a Strathclyde-i Egyetem vegyészmérnöktanára szerint azonban a technológiát érdemes óvatossággal kezelni, mivel szerinte

„az fals eredményeket mutathat, vagy olyanokat, amelyek elsőre jónak tűnnek, de aztán kiderül, hogy vagy már ismert anyagról van szó, vagy olyanról, amelyet nem lehet laboratóriumban szintetizálni”. 

Címlapkép: shutterstock

Ajánljuk még a témában:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn