Robotok lepik el az erdőket 

Szerző: | 2024. április. 27. | Klímaváltozás, Technológia, Zöldgazdaság

Az erdőtelepítés elengedhetetlen a környezetünk és bolygónk megóvásához. A technológia pedig ebben is a segítségünkre lehet. 

Mint arról már beszámoltunk, a technológia ma már nagy szerepet játszik a mezőgazdaságban, ezt hívjuk precíziós gazdálkodásnak. Drónokkal kémlelik a területeket, a mesterséges intelligencia pedig árgus szemekkel figyeli a növényeket, méri fel azok igényeit és szűri ki a betegségeket. Ennek analógiájára az erdőtelepítésben is hasonló feladatot lát el a modern technológia. 

Robotikával a bolygóért 

A Mast Reforestation techvállalat drónokkal és biotechnológiával segíti a földtulajdonosokat az erdőtüzek utáni területek helyreállításában. Matthew Aghai, a cégek kutatási és fejlesztési alelnöke elmondta, hogy mivel az erdőtüzek és egyéb történések egyre több területet érintenek, a hagyományos erdőtelepítési módszerek, például a faiskolában nevelt csemeték ültetése már nem elég, többek között a gyenge csírázási és alacsony túlélési arányok miatt (amit többek között az erdőtüzek miatt kialakult hőség is kedvezőtlenül befolyásol). Mindezek miatt innovatív megoldásokra van szükség – tette hozzá. 

A megmaradási arányok növelésének érdekében a csemetéket még az ültetés előtt igyekeznek a technológia segítségével minél „erősebbé” tenni, hogy nagyobb esélyük legyen a túlélésre a viszontagságos környezetben is. Emellett drónokkal pásztázzák az érintett területeket, és megpróbálnak a legoptimálisabb helyekre ültetni.  

Egy másik, robotikát alkalmazó vállalat, a Flash Forest automatizált drónokat alkalmaz a károsodott erdőterületek helyreállítására. Chris Ireland, a cég termékért felelős alelnöke elmondta, hogy olyan eszközeik vannak, amelyek manuálisan is irányíthatók, de automata módban is könnyedén kikerülik az akadályokat. 

Egy pilóta négy drónt tud navigálni, amelyek egyenként akár 68 kilogramm hasznos teherrel képesek – még viszontagságos terepen is – repülni. A Flash Forest honlapja szerint ezek az eszközök átlagosan 1000–2000 fát képesek ültetni hektáronként, vagyis így egy pilóta naponta 22 ezret, szemben a hagyományos módszerek általi napi 2000–4500-rel. 

A vállalat egy új technológia segítségével állít elő kiváló minőségű magcsöveket, amelyeket drónok visznek a célterületekre, majd precízen elültetnek. Egy-egy nyolc-tizenkét perces repülés során körülbelül 10 ezer ilyet vetnek el, a drónok pedig kevesebb mint 90 másodperc alatt újratöltődnek.  

A hüvelyek „vízmegtartó polimerekből készülnek, amelyek a csírázás korai szakaszában javítják a szárazsággal szembeni ellenállást” – mondta Ireland. Ezek a csövek is fontos szerepet játszanak a túlélési arányok növelésében, hiszen pont a kezdeti szakaszban nyújtanak segítséget a csíráknak. 

A cég erdőtelepítési projektjei emellett munkalehetőséget is biztosítanak. A magbankok helyett – amelyeknél egyébként is gyakran hiány van a különböző vetőmagokból – inkább az őslakosoktól vásárolják meg a szükséges vetőmagokat, akik segédkeznek azok beszerzésében és betakarításában. 

Technológia a vetőmagellátásért és a növekedésért 

Még a tömeges faültetés hatékony, technológia által vezérelt módszerei mellett is van egy nagy probléma: a vetőmag-ellátás hiánya

Ennek leküzdésére a Mast Reforestation egyedi fejlesztésű szoftverét használja vetőmagraktárként és logisztikai platformként, ami lehetővé teszi, hogy valós időben nyomon követhessék a vetőmagbank készletének. Emellett egy térképaz adott mag tulajdonságait is képes megmutatni.  

A szoftver segítségével a Mast Reforestation tavaly elegendő magot gyűjtött ahhoz, hogy a montanai Sheep Creek Ranchen mintegy 2100 hektárnyi területet erdősítsen újra. A szemeket a projekt helyszínén és annak közelében gyűjtötték, így azok jobban alkalmazkodnak az éghajlathoz. „E szoftver nélkül nagyon nehéz lett volna vetőmagot gyűjteni a montanaidombokhoz, és ez jelentősen hátráltatta volna az erdősítést” – mondta Aghai. 

Az idő a lényeg 

A közelmúltban végzett kutatások alátámasztják a hatékony és időben történő újraerdősítés szükségességét. Az alultelepített fás társulások gátolják az olyan értékes ökológiai folyamatokat, mint a szénmegkötés. 

Jeff Renton, a Flash Forest erdőművelési igazgatója a Business Insidernek elmondta, hogy a technológia integrációja sokkal jobb időbeosztást eredményez az erdőtelepítésben. A hagyományos fásítási projektek 8–26 hónapig tartanak, míg a Flash Forest kevesebb mint hat hónap alatt képes befejezni a munkát, beleértve a tervezést és a kivitelezést – mondta. A technológia által biztosított sebességgel pedig – ahogyan Ireland fogalmazott – „gyorsabban menthetjük meg a bolygónkat”

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn