A magyar uniós elnökség egyik prioritása a versenyképesség növelése lesz 

Szerző: | 2024. április. 24. | Geopolitika, Hazai, Társadalom, Világgazdaság

Hazánk idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Thomas Westphalt, a tanács főigazgatóját. A tárcavezető kiemelte: a Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a magyar elnökség egyik fontos feladatára, a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítanak az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is. 

A magyar elnökség során válaszokat kell találnunk az Európai Unió versenyképességének növelésére – emelte ki a tárcavezető. Mint mondta: az unió folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben, a folyamat a járvány és a háború alatt felgyorsult.  

A magyar EU-elnökség ezért nagy hangsúlyt fordít majd a kontinens versenyképességére, hogy érdemben csökkenjen az unió és versenytársai közötti növekedési és innovációs szakadék  

– hangsúlyozta Varga Mihály. A tárcavezető kijelentette: kiemelt figyelmet kívánunk szentelni a demográfiai problémáknak, amelyek alapjaiban határozhatják meg a kontinens jövőjét, a kedvezőtlen népesedési folyamatok megfordítása ma az egyik legnagyobb kihívás. A kormány ezért is elkötelezett a családok támogatása mellett: a magyar családtámogatási rendszer sikeres, az Európai Unión belül a hazai családtámogatási arány a legmagasabb a GDP-hez képest – tette hozzá. Mint fogalmazott: a magyar álláspont szerint  

az uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia a földrész biztonságáért, növelni kell a védelmi kiadásokat és erősíteni a határvédelmet.  

A folyamatban lévő háborús konfliktusok mellett a migrációs nyomás is fokozatosan növekszik, amelyet nem menedzselni, hanem megállítani kell, és az ezzel járó terhek elviselése során növelni szükséges az EU-s szerepvállalást. A felek egyeztettek a vámunió reformjáról is, a magyar elnökség alatt egy új uniós vámhatóság és vámadatközpont jöhet létre, amely az e-kereskedelem új kihívásaira adhat választ. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn