Az uniós átlagnál jobb a magyar államadósság mértéke 

Szerző: | 2024. február. 23. | Hazai

Magyarország a háború szomszédságában, a káros hatások ellenére is 73,5 százalékra csökkentette az államadósságát, amely 10 százalékponttal kedvezőbb az EU-s átlagnál – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása előtt Gentben. A tárcavezető kiemelte: az Európai Bizottság szerint a 27 tagállamból csak 16-an tudták csökkenteni az államadósságukat tavaly. 

Az idei év egyik legfontosabb célkitűzése a hiány és az államadósság mérséklése – szögezte le Varga Mihály. Mint mondta:  

ezzel összhangban az uniós adósságszintet is csökkenteni kell, éppen ezért nem támogatunk olyan újabb javaslatokat, amelyek az Európai Unió további eladósítását célozzák.  

A tárcavezető kiemelte: folyamatosan érkeznek a hazánknak járó, korábban blokkolt uniós források, tavaly december óta 520 milliárd forintot utalt Magyarországnak az EU.   

Azzal számolunk, hogy ezek a források az év hátralevő részében is akadálytalanul érkeznek majd – tette hozzá, kiemelve, hogy számítunk arra a hozzájárulásra is, amelyet az uniós határok védelméhez kértünk a Bizottságtól. Hazánk 2015 óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, és e költségnek az unió mindeddig csupán alig több mint az 1 százalékát állta.  

Az ülésen kiemelt szerepet kapnak az európai versenyképességet növelő intézkedések – ismertette a pénzügyminiszter. Mint fogalmazott:  

magyar részről támogatjuk az Európai Beruházási Bank nagyobb szerepvállasát a kis- és középvállalkozások finanszírozásában.  

Az Európai Beruházási Bank az egyik kulcsfontosságú szereplője a fenntartható fejlődés, a digitális átállás, a zöldenergia-beruházások és az infrastruktúra-fejlesztés támogatásának.  

A bank segítsége hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország, a hazai cégek a zöldátállás nyertesei legyenek,  

ezért a hitelintézetnek szerepet kell vállalnia a nukleáris energiához és az energiatároláshoz szükséges beruházásokban. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn