Az OpenAI új programjától le fog esni az állunk 

Szerző: | 2024. február. 27. | Innováció, Technológia

Az OpenAI vállalat már eddig is nagy népszerűségnek örvendett a sikeres ChatGPT megjelenése óta. Azonban az új, Sora névre keresztelt programja képes valami olyat alkotni, amit a népszerű testvére nem.   

Szövegből videót alkot 

A ChatGPT már nagyon sok mindenre képes. Kódot ír, beszél és képet is generál. Az OpenAI azonban nem elégedett meg ennyivel: olyan programot tervezett, ami meghaladja a ChatGPT képességeit – legalábbis egy bizonyos területen.   

A Sora egy szövegből videót generáló eszköz, amely a mesterséges intelligencia (MI) segítségével akár 60 másodperces klipeket is készít szöveg vagy kép alapján.  

A Sora nyilvánosan egyelőre nem elérhető (az OpenAI elmondása szerint tárgyal majd a politikai döntéshozókkal és művészekkel, mielőtt hivatalosan kiadná az eszközt), és még sok mindent nem tudunk. A csütörtöki bejelentés óta azonban a vállalat megosztott néhányat a program által generált videókból, hogy megmutassa, mire képes.  

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman az X-en megkérte a felhasználókat, hogy küldjenek prompt ötleteket. Az azokból alkotott videók pedig nagyon valósághűek voltak, annak ellenére, hogy igen abszurd promptokat adtak meg a rendszernek.  

A cég részéről hozzátették, hogy bár az új eszköz nagyon ígéretes, még vannak hiányosságai. Például egy videóban „előfordulhat, hogy egy sütibe beleharapnak, de a sütin nem lesz harapásnyom”.  

Minőségben az első 

Az OpenAI Sorája azonban nem egyedüli versenyző ebben a szférában. A Google, a Meta és a Runway ML nevű startupcég is bemutatott már hasonló technológiát. Fred Havemeyer, a Macquarie amerikai MI- és szoftverkutatási részlegének a vezetője szerint a Sora indulása nagy előrelépés az iparág számára.  

A Sora által generált videók tehát már kevésbé mondanak ellent a fizikai törvényeknek és rugaszkodnak el a valóságtól, így ez a program már valóban komoly lehetőséget kínál azok számára, akik kiaknáznák ezt a területet – írja a The Seattle Times.  

Még egyszerűbb lesz valótlan tartalmat készíteni 

Bár a Sora képességei lenyűgözték a nézőket, a mesterséges intelligencia által generált videók etikai és társadalmi következményei miatt továbbra is aggódnak. Havemeyer a 2024-es amerikai elnökválasztást említette. Az új program ugyanis még egyszerűbbé teheti a hamis tartalmak gyártását, és a választásokhoz hasonló kritikus időszakokban a szokásosnál több generált tartalomra számíthatunk.  

A Sora bejelentésekor az OpenAI biztosította arról a leendő felhasználókat, hogy fontos biztonsági lépéseket tesz, mielőtt a programot széles körben elérhetővé tenné. Állítása szerint több olyan szakemberrel is együtt dolgozik, akik szakértői a félretájékoztatásnak, a gyűlöletkeltő tartalmaknak és az elfogultságnak. Emellett kiemelték, hogy olyan programot is fejlesztenek, amely segít a félrevezető vagy generált tartalmak felismerésében.  

A program létrehozásának módjáról és a betanításhoz használt anyagokról nem sok információt osztott meg az alkotó cég. Azonban a korábbi jogvédelmi problémák miatt feltételezhető, hogy ez esetben körültekintőbben jártak el.   

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn