A technológiai óriások fellépnek a deepfake tartalmak ellen  

Szerző: | 2024. február. 16. | Technológia

Bár a technológia nagyon hasznos, rossz kezekbe kerülve veszélyes és manipulatív is lehet. A techcégek olyan megállapodáson dolgoznak, amely kiszűrheti a meghamisított vagy mesterséges intelligencia által generált képeket azért, hogy ne lehessen befolyásolni ezekkel a demokratikus választásokat.  

A technológia fejlődésével egyre egyszerűbb a valóságnak ellentmondó képeket generálni. Már nem kell ismernünk hozzá különböző szoftvereket, elég egy olyan mesterséges intelligenciához nyúlni, amelynek van képgeneráló funkciója. Már korábban is esett szó arról, hogy vajon a választásokon hogyan fogják kiküszöbölni ezt a problémát. Úgy tűnik, a techcégek is észrevették, hogy meg kell oldani ezt a helyzetet. 

A Politico szerint a nagy technológiai vállalatok keresik a megoldást arra, hogy meg lehessen különböztetni a valós és generált képeket vagy hanganyagokat. A megállapodás tervezete szerint ezt különböző vízjelekkel vagy olyan szoftverek létrehozásával kívánják megoldani, amelyek segítségével kiszűrhető a deepfake, azaz meghamisított tartalom. (Ez mind jól hangzik, de már több olyan szoftver is létezik, amelyik szűri a generált szöveges tartalmat, és nem százszázalékos pontosságú). A tervezetet várhatóan a pénteken kezdődő müncheni biztonsági konferencián mutatják be.    

 

Nem most bukkant fel ez a probléma 

Mondhatjuk, hogy a mesterséges intelligencia tavaly szinte berobbant a köztudatba. Újabb és újabb fejlesztések kerültek ki hónapról hónapra, így nem volt egyszerű dolga annak, aki folyamatosan tartani akarta a lépést. Többek között az EU is lemaradásban volt a törvényhozást illetően, hiszen meg kellett találni a középutat: ne legyen minden szabad, de ne is fojtsák meg a technológia fejlődését. 

A kép- és hanghamisítás pedig kemény dió, és az ellene való fellépést kifejezetten nehézzé teszi, hogy ma már szinte minden lehetséges. Az EU így egyértelműen nyomást gyakorol – és érdemes is gyakorolnia – a techcégekre azért, hogy minél kevesebb deepfake tartalom kerüljön ki az internetre. A választások pedig pont egy olyan kritikus időszak, amely fokozott figyelmet igényel.  

A vállalatok pedig készségesek, hiszen ez mindenki érdeke. Több cég, köztük az OpenAI és a Meta is közölte, hogy az elkövetkező hónapokban megkezdi a hamisított tartalmak címkézését. Azonban a lavina már elindult. 

Politikai deepfake-ek már felbukkantak többek között az Egyesült Államokban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban is. Legutóbb az USA-ban például Joe Biden elnök hangját imitáló hívással szembesülhettek a polgárok.   

A nagy techcégek jelezték, hogy a mesterséges intelligencia kockázatait nem lehet nullára redukálni. Azonban ahhoz, hogy minél közelebb kerüljenek ezen cél eléréséhez, számítanak a kormányok támogatására, amelyek felhívhatják az emberek figyelmét a hamisítványokra.

Meredith Whittaker, az AI Now Institute társalapítója szerint azonban csak arról van szó, hogy a techvállalatok igyekeznek elterelni a figyelmet a rájuk szabott szabályozásokról. Azt is kiemelte, nem igazán bízhatunk abban, hogy ezek a cégek képesek saját maguktól betartani a szabályokat.    

„A deepfake nem igazán számít, hacsak nincs olyan platform, amelyen terjesztheted” – tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn