Tényleg az adat az új olaj: az Nvidia megelőzte az Aramcót  

Szerző: | 2024. március. 4. | Technológia

Tényleg igaz a mondás, hogy az adat (és annak feldolgozása) az új olaj: az Nvidia megelőzte a Saudi Aramcót, így piaci értékét tekintve a világ harmadik legértékesebb vállalata lett az Apple és a Microsoft után. 

Az Nvidia újabb mérföldkövet ért el: piaci értékét tekintve megelőzte a Saudi Aramcót. Ezzel a chipgyártó a világ harmadik legértékesebb részvénytársasága lett az Apple és a Microsoft után.  

A cikk írásának pillanatában a vállalat 2,5 százalékos emelkedésben volt , elérve a 2,11 ezer milliárd dollárt, és ezzel először lépte át a 2 ezer milliárdos határt. Eközben az Aramco értéke 2,01 ezer milliárdra csökkent a Bloomberg szerint. 

A magas számítási kapacitású mesterségesintelligencia-rendszerekhez hatalmas teljesítményű grafikus chipek kellenek, ezt a hullámot pedig meglovagolta az Nvidia, és a részvényei az egekbe szöktek. Ez megerősítette a Wall Street optimizmusát a mesterséges intelligencia lehetőségeit illetően. 

A részvények mintegy 70 százalékot emelkedtek 2024-ben, és mintegy 883 milliárd dollárral értékelődtek fel. 

Eközben az Aramco az idén több mint 5 százalékot esett, mivel az OPEC+-csökkentések következtében bekövetkezett alacsonyabb termelés és a szaúdi kormány esetleges további ajánlattétele a részvényekre nehezedik. 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn