Az ábra, ami fagyos rettegést okoz Nyugat-Európában

Szerző: | 2024. március. 6. | Blog Archívum

A földgáz árának természetes ingadozása alapján előrejelzéseket tehetünk az energiaforrás következő hónapokban várható árváltozásaira. 2022-ben ezek az előrejelzések rémisztő kilátásokat festenek azokra az országokra nézve, amelyek nem védettek a piaci árak változásai ellen.

Az eredeti cikk megjelent a Mandiner Makronóm rovatában 2022. augusztus 24-én.  Az írás az akkori események és információk birtokában keletkezett.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

130 ezer forint – ez az összeg körülbelül annyi lenne, amennyit egy átlagos magyar fogyasztónak havonta a gázért kellene fizetnie, ha a jelenlegi holland tőzsdei árak érvényesülnének. Ezzel ellentétben a valóságban a költségek 15 ezer forint alatt maradnak, köszönhetően a Magyarországon érvényesülő rezsicsökkentési intézkedéseknek.

De mit mondhatunk a gáz mostani áráról? Hiszen lehet erről ezt és azt is olvasni. Egyesek szerint már tavaly októberben is a csúcson volt, míg mások azt emelik ki, hogy körülbelül két évvel ezelőtt a mai ár huszadáért lehetett venni a gáznemű energiahordozót. 

A 2022-es árak 2021-es októberi értékkel való összevetése természetesen nem tűnik logikusnak. Október ugyanis már egy hideg hónap, míg jelenleg a legmelegebb évszakban vagyunk, nemrég még sorra olvashattuk, hogy milyen melegrekordok dőltek meg hazánkban, vagy a nagyvilágban. 

A gázárak tényleg az időjárás változásait tükrözik. Az 1. számú ábrán látható vonaldiagram is ezt szemlélteti, megmutatva, hogy az év során a gáz ára általában a téli hónapokban (január, február, december) a legmagasabb. Januárban a gáz átlagára az éves átlag 104%-a, ami azt jelenti, hogy 4 százalékkal magasabb az éves átlagnál. 2022 decemberben az ár 103 százalékra a emelkedett, míg februárban és novemberben 102 százalékon állt.

Forrás: Fed.

A melegebb hónapokban pedig jellemzően alacsonyabb a gáz ára. Május elejétől szeptember végéig a havi gázár az éves átlag 98 százalékát teszi ki, azaz átlagosan két százalékkal van az éves átlagos érték alatt. 

Az 1. ábra oszlopai bemutatják, hogy 1990 és 2019 között a havi gázárak százalékos értékei milyen tartományban ingadoztak. Például, januárban a gáz ára egyszer csak az éves átlag 78%-ára csökkent (ez 2008 januárjában történt, amikor az év folyamán az energiahordozó árai jelentősen megugrottak). Viszont volt olyan év is, amikor a januári ár majdnem a duplájára, pontosabban az éves átlag 181%-ára nőtt (2009-ben ez történt, amikor a globális gazdasági visszaesés drasztikusan leszorította az energiahordozók árait).

Az ábra tanúsága szerint akár a júliusi vagy augusztusi gázárak is lehetnek éves átlag felettiek. A vizsgált harminc év alatt ebben a két hónapban soha nem volt drágább a légnemű energia ára, mint az éves átlag 109 százaléka. 

Azonban – nem meglepő módon – a sávok teteje a hidegebb hónapokban a legmagasabb. Azaz extrém magas gázárakat jellemzően januárban, februárban vagy decemberben mérhetünk. 


A 2. ábra az egyes években kialakult gázárak tipikus alakulását illusztrálja, bemutatva a havi gázárakat az adott év átlagához képest százalékos arányban. A grafikonon az x tengelyen helyezkednek el a hónapok, tizenkéttől egyig.

Különösen figyelemre méltó például a 2020-as év, amikor januárban a gázár százalékkal haladta meg az év átlagát, míg februárban már 6 százalékkal alatta maradt. Május hozta el a legalacsonyabb árakat, ekkor a gázár az éves átlag felére esett vissza. Az év későbbi szakaszában azonban újra emelkedtek az árak, októberben és novemberben már több mint 50%-kal lépték túl az éves átlagot.

Forrás: Fed, Investing.

A fenti ábra azonban valami mást is megmutat nekünk. Mégpedig azt, hogy az európai gázpiac drasztikusan változott meg az elmúlt években. Míg 1990 és 2019 között nagyjából hasonló görbéket látunk, addig az utolsó három évben,

2020-ban, 2021-ben és 2022-ben egészen máshogy viselkedik a gáz ára Európában. 

2020 óta ugyanis jelentős áremelkedést figyelhetünk meg május után. Az elmúlt két évben ráadásul az igazán magas energiaárak az utolsó három hónapban materializálódtak. Az augusztusi árszint átlagos vagy átlag alatti volt a teljes év tekintetében. 

A 2. ábra alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy az elmúlt 32 évben egyszer sem történt meg az, hogy az augusztusi árak több mint 9 százalékkal meghaladták volna az éves átlagot. 2022-ben azonban az eddig ismert árak átlagánál 58 százalékkal magasabban van az árszint.

A múlt tehát arra tanít minket, hogy még messze vagyunk az éves csúcstól. 

Ha abból indulunk ki, hogy 2020-ban és 2021-ben is még nagyjából 80 százalékot növekedett a földgáz ára az év vége körüli csúcsig az augusztusi árakhoz képest, akkor a következő hónapok tekintetében nem lehet sok illúziónk. Ha az idei év hasonló lesz az előző kettőhöz, akkor

az év vége felé (2022) az európai földgázárak megawattóránként 360 euró környékén is megfordulnak majd. 

A 3. ábra azt szemlélteti, hogy a 2022-es évben hogyan alakulnának az európai gázárak, ha a következő hónapokban az előző két év azonos időszakainak tendenciái érvényesülnének. Az árkalkulációt úgy végeztem el, hogy a 2022-es augusztusi árat minden további hónapra azon arányban emeltem, amekkora mértékben az adott hónapban az előző két évben az augusztusi árhoz képest növekedett az ár.

Forrás: Saját számítás.

A fenti ábra nem sok jóval kecsegtet. A józan ész mégis azt mondja, hogy ez az, amire nagy eséllyel fel kell készülnünk. Az októberi és novemberi árak 2022-ben is szinte biztosan jóval magasabban lesznek, mint az augusztusi értékek.

A becslés alapján mindkét hónapban 350 euró környékén lesz egy megawattóra gáz ára a holland tőzsdén. 

Az árak ilyen mértékű elszállása katasztrofális hatással lesz a piaci árat fizető európai családokra és vállalatokra. A földgáz árának további közel duplázása nem csak a fűtési számlák kifizetését teszi kérdésessé, hiszen akkor lesz majd elviselhetetlenül magas a gáz ára, amikor a fogyasztás mértéke is a csúcson van, de drámai módon fog hatni az európai cégek versenyképességére is. 

A fenti becslés egyben megmutatja a magyar rezsivédelem fontosságát is.

Egy család, amely télen 300 köbméter gázt fogyaszt, 350 eurós piaci áron számolva, körülbelül félmillió forintot kellene kifizetnie egy hónapra eső fűtésszámlájáért.

Ezek az árak még a nyugati országok lakói számára is brutálisan magasnak számítanának. 

Nekünk Magyarországon azonban nem kell aggódnunk és becsülnünk. A magyar rezsivédelem lényege ugyanis az, hogy – az új rendszer ugyanúgy, mint a régi – megvédi a magyar családokat az energiahordozók világpiaci árának ingadozásától. 

Összegezve

Az európai gázárak rendkívül magas szinteket értek el, már augusztusban is. A múlt 32 éve és a logikus gondolkodás azt sugallja, hogy az árak csúcsa általában nem a nyári hónapokban következik be. A közeljövőben valószínűleg jelentős mértékű emelkedést fogunk tapasztalni a gázárakban. Ha az elmúlt két év tendenciáit alapul vesszük, akkor a jelenleginél akár 80 százalékkal magasabb árakkal is számolhatunk.

A magyar rezsivédelem az átlagfogyasztás mértékéig a mostani piaci ár nagyjából tizedén biztosítja a földgázt a magyar családoknak, és az átlag feletti fogyasztást is kedvezményes, lakossági piaci áron szolgáltatja. Ezek az értékek a 2022-es árszintek mellett is milliós összeggel támogatják a magyar családokat éves szinten.

A háború és az EU elhibázott szankciós politikája árát az öreg kontinens családjai télen kamatostul fogják megfizetni. Magyarország azonban, hála a 2013-ban bevezetett, és idén újraszabott rezsicsökkentésnek, védve lesz a várható árrobbanás ellen. 

A cikk újra publikálásakor 2024 márciusában elmondható európai gázárak jelentős változáson mentek keresztül 2022 és 2024 között, amely időszakot a geopolitikai feszültségek és az energiaellátási bizonytalanságok határoztak meg. Az Oeconomus elemzése szerint, míg Olaszországban és más európai országokban az energiaárak – beleértve a gázárakat is – drámai emelkedést mutattak, Magyarország jelentős mértékben eltért európai társaitól. Az Eurostat adatai szerint, miközben a gázárak szinte minden EU-tagállamban emelkedtek, Magyarországon enyhe, 0,5%-os csökkenést tapasztaltak, köszönhetően a nemzeti rezsicsökkentési intézkedéseknek. Magyarország ezzel Európa egyik legkedvezőbb lakossági gázár-szintjét tudta fenntartani​ (Oeconomus)​​.

Ez a dinamika egyrészt védelmet nyújtott a magyar háztartások számára a nemzetközi energiapiaci volatilitással szemben, másrészt rávilágít a nemzeti energiapolitikák fontosságára az energiaárak stabilizálásában. Az európai energiaárak általános emelkedése mellett Magyarország képes volt kordában tartani a lakossági gázárakat, ezzel is csökkentve az energiaárak volatilitásának negatív társadalmi és gazdasági hatásait.

Nyitókép: Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn