A kriptovaluta-piac Achilles-sarka

Szerző: | 2024. március. 8. | Blog Archívum

Hogyan függ össze a modern kor egyik leginnovatívabb animációs sorozata a Terra ökoszisztéma összeomlásával? Cikkünkből kiderül.Kriptovalutákból jelentős nyereség realizálható, de a veszteségek gyakran még nagyobbak. Különösen, ha nem megfelelő embereknek szavazunk bizalmat. . Egy online, álnéveket preferáló környezetben ez különösen nehézkes, mivel egy kriptovaluta mögötti ígéret épp olyan képlékeny és elérhetetlen, mint maguk a kriptopénzek.

Az eredeti cikk megjelent a Mandiner Makronóm rovatában 2022. május 19-én. Az írás az akkori események és információk birtokában keletkezett.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Siker, pénz, csillogás

Ki ne akarna jókora összeget keresni kevés befektetéssel? Avagy nagy nyereségre szert tenni kis ráfordítással? És mi lehetne ennek az egyszerűbb módja, mint kriptovaluták vásárlása? Ki ne ismerné Hanyecz László történetét, aki egy évtizeddel ezelőtt összesen kicsivel 30 dollár feletti értékben két Papa Johns pizzát vett, 10.000 bitcoinért. Ha a virtuális valutát megtartotta volna, akkor tavaly novemberre már több mint félmilliárd dollárt csinált volna a 30 dollár körüli befektetéséből – de még ma is dollárszázmilliói lennének.

Múlt idők fénye: amikor minden szebb volt

2022-ben a kriptopiac már nem produkált olyan csillagászati hozamokat, mint korábban.

2016-ban a bitcoin (BTC) még több mint duplázott (egészen pontosan 124 százalékot hozott), 2017-ben pedig több mint tízszerezett (1369 százalékos hozam). 2018-ban azonban 74 százalékot veszítettek a befektetők. Ezt 2019-ben 92 százalékos, 2020-ban 303 százalékos, 2021-ben pedig 60 százalékos pozitív hozam követte. Idén viszont nagyrészt pirosban tartózkodott az első kriptopénz grafikonja, az év elején befektetők számára szinte lehetetlen volt nyereséggel kiszállni a pozíciójukból.

Még ennél is nagyobb probléma azonban, hogy többezer olyan virtuális valuta van, mely részben vagy egészben elveszítette értékét.

Ezeknek az árfolyameséseknek egy része programozási hibákból és hackertámadásokból, míg más részük szándékos csalásokból ered. Az Mt. Gox bukását informatikai támadások idézték elő, ám jelentős veszteségeket szenvedett el a Binance és a Kraken is. Amit Lakhanpal, a Money Trade Coin (MTC) mögött álló személy, hamis ICO-k révén közel százmillió dollárral károsította meg a befektetőket. A Scam News Channel nemrég több mint kétezer csalást tárt fel.


Mélyrepülések és magasságok

Nem csak a csalásokkal lehet pénzt veszíteni a kriptovilágban, hanem az elméletben jól működő projektekkel is. 2019-ben például az összes virtuális valuta ötöde veszítette el teljes értékét, de ami még megdöbbentőbb, csupán minden hetedik kriptopénz tudott nyereséget hozni a befektetőknek. Azonban még ezek is jellemzően nagyon magas kockázat, áringadozás, azaz volatilitás mellett tették meg ezt. Ezért is volt szenzációs hír, hogy a közelmúltban egy hagyományos pénz is hasonlóan vad árfolyammozgásokat produkált, mint a bitcoin.

Oltalom a zivatarban

A kriptovaluták hektikus árfolyammozgásai között a stabilcoinok, avagy stabil virtuális pénznemek nyugodt kikötőként tűnnek fel. Ezek az értéküket általában egy-az-egyben egy konvencionális valutához kapcsolják, így biztosítva, hogy a kriptovaluta értéke gyakorlatilag mindig megegyezik a hozzá rögzített hagyományos valuta értékével. Ez garantálja, hogy az adott digitális pénz értéke stabil maradjon, függetlenül a piaci ingadozásoktól.

Tether és az USD Coin például az amerikai dollárhoz képest igyekszik tartani az 1:1 értékarányt. A Stasis Euro és a Tether EUR esetében pedig az euró jelenti a fixpontot. De léteznek kanadai dollárhoz (CAD Coin) vagy japán jenhez (JPYC) kötött kriptók is. Ezek közül nem egy a virtuális pénzek világában is komoly szereplőnek számít. Ilyen például a 70 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációjával harmadik legjelentősebb kriptopénz, a Tether, az 50 milliárd dollár körüli kapitalizáiciót felmutató, egyben negyedik legjelentősebb USD Coin vagy a 20 milliárd dollár körüli teljes értékkel a nyolcadik helyen álló Binance USD.

Egy legenda bukása

A stabil kriptók legfontosabb, szinte egyedül érdekes jellemzője a nevükben is szereplő szilárdság.

Vagyis az a tény, hogy értékük nem tér el lényegesen a rögzítésként használt eszköz értékétől. Az, hogy ez a stabilitás nem kőbe vésett tény, csupán egy bizonytalan ígéret, sokak számára 2022 május 9-e után lett csak világos. Május 9-én ugyanis az egy héttel korábban 20 milliárd dollár körüli kapitalizációjával még a tizedik legjelentősebb kripto projektnek számító TerraUSD (UST) értéke nagyjából 10 százalékot zuhant. Ez teljesen hétköznapi ingadozásnak tekinthető egy átlagos virtuális valuta esetében, ám az UST egy stabil kriptó, melyeknél sokkal alacsonyabb volatilitáshoz szoktak a befektetők. A zuhanás a következő napok során is folytatódott. Jelen sorok írásakor a TerraUSD értéke viszonylag stabilan a hivatalos rögzítés ötöde alatt tartózkodik (1. ábra). Ez azt jelenti, hogy pár nap alatt a vagyonuk 80 százalékát bukták el azok, akik ebben a reményeik szerint szilárd értékű eszközben tartották a pénzüket.

1. ábra: A TerraUSD (UST) árfolyamának alakulása

Forrás: CoinMarketCap

Rossz társaságban?

Az árzuhanást nem úszta meg a Terra ökoszisztéma másik tagja sem. A Terra (LUNA) idén május elsején még a nyolcadik legnagyobb kapitalizációval rendelkező virtuális valuta volt. 80 dollár körüli árfolyama közel 30 milliárd dolláros teljes piaci értéket jelentett. A cikk írásának pillanatában a LUNA árfolyama 0,0002881 dollár (2. ábra). Ez -99,9996 százalékos (lényegében -100 százalékos) veszteséget jelent kevesebb mint két hét alatt. Ezzel a Terra jelenleg nem csupán a top 10-ből esett ki, de már a 200 legértékesebb projektben sincsen benne.

2. ábra: A Terra (LUNA) árfolyamának alakulása

Forrás: CoinMarketCap

A két Terrás projekt együtt a befektetők több mint 40 milliárd dollárját, azaz közel tizenhatezermilliárd forintnyi vagyont égetett el néhány nap alatt. Hogy perspektívába tudjuk helyezni, ez közel annyi, mint a teljes magyar államadósság 40 százaléka. A tudás persze soha nincsen ingyen. Ám kijelenthetjük, hogy brutálisan sokat fizettünk azért, hogy megtanuljuk, a stabil kriptók mögötti ígéret, az árfolyam fixen tartására ugyanolyan virtuális, mint maguk a coinok.

A múlt visszhangja újra hallatszik

Ez a tudás azonban nem új.

Azt, hogy egy fizetőeszköz értékét nem könnyű rögzítetten tartani, már az aranystandard rendszer bukásánál megtanulhattuk.

Ám az események azoknak sem kellett volna hogy meglepetést okozzanak, akik kevésbé tájékozottak az elmúlt száz-százötven év pénztörténetében. Hiszen nem a TerraUSD volt az első stabil kriptó, melynek összeomlott az árfolyama. Sőt, sokkal gyorsabban és hatékonyabban változtatta köddé a befektetők vagyonát a Basis Cash (BAC). Ennek a projektnek a fejlesztőiről csupán annyit lehetett tudni, hogy ugyanaz a nevük, mint korunk egyik ikonikus rajzfilmsorozatának, a „The Real Animated Adventures of Doc and Mharti” munkanév alatt a Vissza a jövőbe vulgáris változatának tervezett „Rick és Morty” két címszereplőjének. A BAC ugyancsak stabil kriptóként indult. A cél a dollárhoz való paritás tartása volt. Ez már az első napokban sem sikerült. Igaz akkor ennek még örülhettek a befektetők, hiszen az árfolyam 69,6 dollárról 156 dollárig emelkedett. Ezt azonban gyors zuhanás követte, mely csak pár napra állt meg egy dollár környékén, és két hónappal a start után már 40 cent körül kereskedett. Ám itt sem állt meg az árfolyam csökkenése. 2022 elején a BAC árfolyama ritkán tartózkodott 1 cent (azaz az elméleti paritás századrésze) felett.

Ctrl+C, Ctrl+V

Rick és Morty nem csupán a Cartoon Network adásában jelennek meg ismétlődően, hanem a kriptovaluta-szektorban is feltűnnek. A Basis Cash kudarca nem vette el a kedvüket. 2021 januárjában bemutatták a BAC frissített verzióját, a Basis Dollar-t (BSD). Úgy tűnik azonban, hogy a fejlesztés során nem áldoztak több energiát, mint amennyit a név kiválasztására fordítottak.

Az algoritmusok által szabályozott stabil kriptó értéke elméletben az USDC és a DAI (két másik stabil coin) értékéhez volt kötve. Ezek az algoritmusok azonban soha nem működtek. A 2021 januári indulás óta a BSD árfolyama egyszer sem volt egy dollár közelében annak ellenére, hogy mind az USDC, mind a DAI viszonylag stabilan hozta ezt a szintet. A Basis Dollar árfolyama 2021 december 14-én állt a legközelebb névadójának értékéhez, azonban még ekkor is csak kétharmadát érte az amerikai dollárnak. Az elmúlt időszakban pedig fixen 1 cent alatt van a BSD ára. Ha az algoritmusnak ez jelenti a stabilitást, akkor persze tökéletesen működött. Kétséges azonban, hogy a projektnek bizalmat szavazó ügyfelek is erre az állandóságra vágytak, amikor befektettek.

Amikor összeérnek a szálak

Úgy látszik, nem csak a nap alatt nincs új, de sokszor a virtuális valuták világában sem. A CoinDesk cikke szerint ugyanis a Basis Cash névtelen alkotója, „Rick” nem más, mint a „Rick Sanchez” álnév alatt alkotó Do Kwon, a Terra mögötti cég, a Terraform Labs vezérigazgatója. Ám ami ennél is megdöbbentőbb, az Hyungsuk Kang-nak, a Terraform Labs korábbi alkalmazottjának azon kijelentése, mely szerint a Basis Cash-t úgy indították útjára, hogy még csak nem is tesztelték előtte. Maga az élő működés volt a modell tesztje. Ez azt jelenti, hogy a gyanútlan befektetők úgy fektették pénzüket egy dollárhoz képest stabil értékűnek vélt eszközbe, hogy nem csupán annak stabilitása, de egyenesen megbízható működése sem volt garantált. Mindez pedig komoly kérdőjeleket vet fel a kriptovilág hívői által végletekig dicsőitett anonimitás és decentralizáltság kockázatosságával kapcsolatban.

Mit várható a jövőre nézve?

A fent bemutatott események komoly tanulsággal bírnak.

A programsorok semmit nem érnek, ha hiányzik a projekt mögül a fedezet,

ha a piaci folyamatok nagyságrendjei meghaladják az üzemeltetők lehetőségeit, ha biztonsági rések maradtak a programban, akár a tesztelés hiánya miatt, vagy ha nincsen meg az erős szándék a projekt sikeres és ígéreteknek megfelelő működtetésére. A stabilcoinok nemrégiben mint a kriptopénzek Szupermenjei tündököltek, magukat a digitális valuták élvonalába emelve. Azonban a TerraUSD összeomlása lehet az a gyenge pont, ami végzetes csapást mérhet erre az eszközosztályra. A Terraform Labs kudarca rávilágított arra a tényre, hogy a király valójában meztelen.

Egy virtuális valuta mögötti ígéret ugyanolyan virtuális és megfoghatatlan, mint a kriptopénzek maguk.

Az írás 2024 márciusában került újrapublikálásra, amikor arról számoltunk be, hogy  míg a bitcoin-ETF-ek jóváhagyását követően kissé ugyan visszaesett az értéke, múlt hétfőn (február 26-án) azonban kilőtt az árfolyam. Az adás napján 22,7 millió forintot ért egy bitcoin.

Kapcsolódó cikkünk:

Címlapfotó: Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn