EPU index

Szerző: | 2024. március. 11. | Hét ábrája

A Makronóm Intézet szakértői csapata Magyarországon elsőként hozta létre a gazdasági bizonytalanságot mérő mutatót, az Economic Policy Uncertainty (EPU) indexet.

Az EPU index nemzetközi módszertanon és közel egymillió újságcikk elemzésén alapul, és lehetővé teszi a recessziós és fellendülési időszakok azonnali előrejelzését. Az EPU Magyarországra vonatkozóan 20 évre visszamenőleg, 2003-től érhető el.

Az elmúlt évek eseményei rávilágítottak arra, hogy a gazdasági bizonytalanság jelentős mértékben képes befolyásolni a tényleges gazdasági teljesítményt. A gyorsan változó gazdasági környezetben az üzleti döntések és stratégiák hatékonysága, időtállósága kérdésessé vált, emiatt is kiemelten fontos, hogy képesek legyünk mérni a gazdasági bizonytalanságot, és megérteni, milyen hatást gyakorol a gazdasági teljesítményre. A mutatót gyakran alkalmazzák „early warning” indikátorként, amely hasznos eszközként funkcionál a bizonytalansági sokkok által okozott kockázatok gyors azonosításában és mérséklésében.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn