Nagyszabású országos tájékoztató eseménysorozattal indul a Vállalkozásfejlesztési Program, amelyben a mesterséges intelligencia is fontos szerepet kap 

Szerző: | 2024. március. 14. | Hazai, Innováció, Technológia

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) több kiemelkedő együttműködő partnerrel, a Szövetségben a Vállalkozókkal elnevezésű, a kormány és a kamara közötti megállapodás alapján megvalósuló Vállalkozásfejlesztési Program részeként országos eseménysorozatot indít vállalkozók részére. 

Az NGM a GINOP Plusz vállalkozásfejlesztési prioritása keretében elindítja az európai uniós forrásból finanszírozott, vállalkozásoknak szóló támogatási programokat. Ezek a projektek egyszerre segítik a nemzetközileg sikeres magyar vállalkozások kialakulását és a társadalom jelentős részének megélhetést biztosító vállalkozói réteg stabil működését. Az elmúlt évek válságkezelési időszaka után gazdaságnövelési fázis következik, ennek eszközeként fokozottabban kell biztosítani a vállalati szektor megfelelő forrásellátottságát. A következő időszakban megjelenő pályázati felhívások fókuszában a technológiai és szervezeti megújulás, valamint a fejlesztendő tevékenységhez kapcsolódó digitalizációs és energiahatékonysági beruházások támogatása fog állni.

Az elmúlt években a vállalatokkal szemben globális igény jelent meg az átláthatóságra, és arra is, hogy a profitjuk maximalizálása mellett szem előtt tartsák a természeti és környezeti értékek megóvását, illetve az általuk gyártott és forgalmazott termékek társadalomra gyakorolt hatását. Ezen szempontok összessége alapozta meg az ESG kialakulását, amelynek célja a vállalkozások mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése. 

A magyar Országgyűlés 2023. december 12-én fogadata el a 2023. évi CVIII. törvényt (ún. ESG-kerettörvényt), amely 2024. január 1-jén lépett hatályba. Ennek elfogadásával Magyarország az uniós tagállamok között is élen jár abban, hogy az uniós szabályokkal összhangban meghatározza a hazai ESG-szempontú jelentéstétel keretrendszerét. Az ESG-hez köthető jelentéstételi kötelezettség egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a nagyvállalatokon keresztül a beszállítói láncokban is, ezért a magyar kkv-szektort is érinti. Ehhez kapcsolódóan fontos a hazai kkv-k felkészítése a kritériumoknak való megfelelésre, a kormány célja pedig az, hogy az MKIK közreműködésével elérhetővé tegye számukra a legfontosabb információkat. 

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára hangsúlyozta, a roadshow feladata, hogy áttekintést adjon a vállalkozásoknak a fejlesztési célokról, a nekik szóló támogatási lehetőségekről, a vállalkozói ismeretek átadására elindított programokról, és elérhetővé tegye számukra a legfontosabb információkat az ESG-vel kapcsolatos, őket érintő lehetőségekről és kötelezettségekről. 

A fentieken túl a Vállalkozásfejlesztési Program kiemelt témája lesz a mesterséges intelligenciát integrált alkalmazások használatának gyakorlati útmutatója. A mesterséges intelligencia (MI) elterjedése és fejlődése sokak szerint nagyobb változást fog hozni az életünkben, mint amit az internet és a digitalizáció mostanáig együttvéve eredményezett. Mindenkit foglalkoztatnak az új MI-alapú technológiák, de még kevesen értjük igazán, hogy valójában mire is tudjuk majd a hétköznapokban használni ezeket az új lehetőségeket. Igaz ez a vállalkozások és különösen a kkv-k világára. 

Nekik szól az országos programsorozat, amely többek közt olyan kérdésekre ad választ, hogy a cégek miként profitálhatnak az új technológia mielőbbi adaptálásából, továbbá milyen fejlesztési és finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésükre. 

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a roadshow egyik legfontosabb feladata a témában közérthető módon, gyakorlati példákon keresztül prezentálni a mesterséges intelligenciával működő alkalmazások használati útmutatóját az ország minden régiós központjában. A program magas szakmai színvonalához hozzájárul a közel ötszáz tagszervezetet számláló és ezer tagot tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció – tette hozzá. 

A Budapesten és további mintegy tíz vidéki városban megrendezendő eseménysorozat április közepén kezdődik. A szervezők hamarosan részletes tájékoztatást nyújtanak a programokról a vállalkozások számára. 

Borítókép: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn