Hatalmas változás következhet be az autóiparban 

Szerző: | 2024. március. 19. | Technológia

Az autóipar a mesterséges intelligencia hatására hatalmas átalakuláson mehet keresztül a gyártástól egészen az értékesítésig. Azonban fontos figyelembe venni, hogy sok kockázatot is rejt magában a gyorsan fejlődő technológia.  

A vezető tanácsadó cégek úgy vélik, a generatív mesterséges intelligencia (MI) több szempontból is meg fogja változtatni az autóipart: jelentéseik szerint az MI javítja a termelést, csökkenti a költségeket és fejleszti az autonóm járműveket. Emellett hatással van a kutatásra, a tervezésre, a projektmenedzsmentre és az üzleti támogató funkciókra is. Az MI- és az IoT-eszközökbe történő beruházások javítják az autók gyártásának és használatának lehetőségeit. 

A Deloitte tanulmányában közel 3000 felső vezetőt kérdezett meg nemzetközi szinten. Kiderült, hogy a legtöbb vállalatvezető hatalmas reményeket fűz a generatív mesterséges intelligenciához. 

A legjelentősebb területek 

A tanulmányban felvázolták azokat a területeket, ahol a generatív MI a legnagyobb hatást gyakorolhatja az autóiparra. A fenti cégek egyetértenek abban, hogy a generatív MI számos módon fogja megváltoztatni az autóipart. 

A tanulmány szerint az alábbi területeken lesz leginkább hasznos ez a technológia: 

  1. Vállalati hatékonyság: a mesterséges intelligencia várhatóan javítani fogja a járműgyártás menetét, ezáltal kevesebb meghibásodásra, a karbantartási költségek csökkenésére és a termelékenység javulására lehet számítani. Akár a teljes éves szervizkiadások 10 százalékos mérsékése is várható ennek köszönhetően. 
  1. Szélesebb körű felhasználás az autógyártásban: a K+F-termelékenység növelése, a selejtarányok csökkentése, a prediktív karbantartás, az ellátási lánc optimalizálása és a személyre szabott ügyfélélmény biztosítása lehet az MI következő alkalmazási területe. 
  1. Hosszú távú hatások: a teljesen autonóm járművek ígérete hosszú távon drasztikusan meg fogja változtatni a piaci dinamikát. A verseny és a generatív mesterséges intelligencia pedig villámgyors fejlődést eredményezhet. 
  1. Mesterséges intelligencia a járművekben: a személyre szabott vezetési élmény, az optimalizált járműteljesítmény, az intelligens útvonaltervezés és a gépkocsi hangvezérlése igencsak csábító lehet a felhasználók számára. 

Tehát elmondhatjuk, hogy a gyártástól az értékesítésig minden folyamatban szerepet kaphat az új technológia, így nagyon fontos szegmensévé válik az autóiparnak. Ezzel a vállalatok piaci versenyképességének és hosszú távú sikereinek meghatározó tényezője lesz az, hogy milyen ütemben sikerül integrálni a mesterséges intelligenciát a különböző folyamatokba. Azonban a bevezetése nem egyszerű, hiszen több akadályba is ütközhetnek azok, akik már ezen dolgoznak:  

  • Szabályozás: a technológia gyors fejlődésével nehezen tart lépést a szabályozása, így kihívást jelent megfelelni az újabb és újabb szabályoknak.
  • Szellemi tulajdonjogi és adatvédelmi aggályok: a generatív MI olyan adatokat használhat fel, amelyek jogvédelem alatt állnak, ez pedig problémát okozhat a vállalatok számára.
  • Bizalmas információk: fontos, hogy az ezzel megosztott információk biztonságosan legyenek kezelve, és harmadik fél számára ne legyenek elérhetők. 
  • A generatív mesterséges intelligencia tévedhet: gyakran megesik, hogy az MI válasza eltér a valóságtól.
  • Előítéletek: bár a legtöbben igyekeznek előítéletmentes MI-t létrehozni, megeshet, hogy az mégsem csupán a tények alapján dönt. A túlcenzúrázás azonban szintén árthat a technológia sikerességének.  
  • Átláthatóság és elszámoltathatóság: fontos, hogy a mesterségesintelligencia-rendszer átlátható legyen, többek között a nemrégiben bevezetett szabályok betartása miatt is.  
  • Gazdasági egyenlőtlenségek: a generatív technológia piaci versenyelőnyhöz juttathatja azokat, akik azt korábban tudják integrálni. Így a használata koncentrálhatja a hatalmat és növelheti az egyenlőtlenséget. 

Ezen akadályokkal szemben a felkészülés és a kockázatcsökkentési stratégiák létfontosságúak ahhoz, hogy felelősségteljesen lehessen kiaknázni a generatív mesterséges intelligencia előnyeit, hogy közben sértetlen maradjon a felhasználók bizalma, és a jogi követelményeknek is eleget tegyenek. 

Lépést kell tartani a technológiával 

A Deloitte Automotive 2024-es tanulmánya szerint az autóiparban dinamikus változások várhatók a fogyasztói elektronikai márkák megjelenésével: ezen új szereplők a csatlakoztathatóság és az infotainmentrendszerek terén – a fogyasztók körében népszerű területeken – szereznek szakértelmet, ami hasonló innovációra készteti majd a hagyományos autógyártókat. Az árérzékenység és a környezetbarátabb modellek iránti vágy a márkaváltást fontolgató fogyasztókat jelentősen motiválja, ami szintén megerősíti, hogy a hagyományos vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a változó preferenciákhoz. Bár a fejlett piacokon erősebb a brandhűség, a versenyképesség megőrzése érdekében a megfizethetőségre és a fenntarthatóságra is összpontosítaniuk kell. 

A generatív mesterséges intelligencia az autóipari vállalatok valamennyi részlegére hatással lesz, és fontos, hogy a technológia bevezetését minél hamarabb megkezdjék azok, akik piaci előnyt szeretnének maguknak szerezni.  

Ennek tesztelésében vagy bevezetésében részt vevő vezetők optimisták, de felismerik a jelentős kihívásokat is. A túlnyomó többség (79 százalék) arra számít, hogy a generatív MI a következő három évben jelentős átalakulást idéz elő a szervezetükben és az iparágban, és a jelenlegi döntéseik nagyban befolyásolják a jövőbeli eredményeket. 

Azok a vezetők, akik nagyon magasra értékelik szervezetük generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos szakértelmét, általában – és értelemszerűen – magasabb szintű bizalomról és alacsonyabb szintű bizonytalanságról is beszámolnak. Azok, akik már most is az integráción dolgoznak, úgy gondolják, hogy a szakképzett munkaerő toborzása, a megfelelő oktatás és a munkavállalók átképzése elengedhetetlen.  

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn