Nem akármire lenne elég a kriptopiacon elpárolgott vagyon

Szerző: | 2024. március. 19. | Blog Archívum

Az elmúlt időszakban hatalmas vagyonok tűntek el nyomtalanul. A hétköznapi ember számára felfoghatatlan összegek ráadásul egy olyan piacon vesztek oda, amit szintén nagyon kevesek értenek.

Az eredeti cikk 2022. július 26-án jelent meg a Mandiner Makronóm rovatában, tehát alább az akkori adatok szerepelnek.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

2021. november 8-án a globális kriptoeszközök értéke összesen 2900 milliárd dollárt tett ki. A cikk írásának idején ez az összeg már csak 982 milliárd dollárra csökkent. Az elmúlt nyolc hónap során tehát közel 2000 milliárd dollárnyi érték tűnt el nyomtalanul a kripotpiacokról. De vajon milyen nagyságrendű ez a veszteség? Mennyit jelent ez a világ számára, és mit tanulhatunk a kriptovalutákkal való kísérletezésből?

145 millió egyetemista és 76 millió magyar dolgozó

Az OECD adatai szerint egy magyar egyetemista oktatási költsége a teljes képzési idejére 13 ezer 738 dollárt tesznek ki. Azaz hogyha a kriptovilág vesztesége itt hasznosult volna, akkor 145 millió 581 ezer 598 magyar egyetemistának tanulmányait állhattuk volna ebből az összegből.

Ez azt jelenti, hogy a következő kétezer évben minden magyar egyetemista oktatása finanszírozva lenne akkor is, ha a felvételi jelentkezések száma nem csökkenne.

Ugyancsak az OECD adatbázisa alapján egy magyar alkalmazott átlagos éves bérköltsége 26 ezer 223 amerikai dollár. Ami azt jelenti, hogy a kétezer milliárdos buktából 76 millió 268 ezer 924 magyar munkavállaló éves bérköltségét lehetett volna állni. Vagy az összes magyar foglalkoztatottét 17 éven keresztül.

1,3 millió amerikai munkavállaló

A becslések szerint az Egyesült Államokban egy átlagos munkavállaló élete során körülbelül 1,5 millió amerikai dollárt keres. Ez alapján a kriptovaluták piacán bekövetkezett, mintegy 2000 milliárd dolláros veszteség megfelel 1 millió 333 ezer 333 amerikai dolgozó egész életen át megkeresett jövedelmének. Ezen óriási összeg felhasználásával számos fontos és hasznos célra lehetett volna költeni, például a klímaváltozás kezelésére, a Mars terraformálására vagy más, jelentős társadalmi és környezeti problémák megoldására.

14 ezer Mercedes-Benz 300 SLR Coupé és 9 darab Toyota

Idén május 5-e óta a világ legértékesebb autója címet a Mercedes-Benz 300 SLR Coupé viseli. Egy titkos aukción vette meg egy ismeretlen gyűjtő 142 millió amerikai dollárért. Ez az érték közel duplája a korábbi csúcstartó Ferrari 250 GTO 78 milliós árának. Ha SLR Coupékat vásároltunk volna a kriptopiac veszteségéből, akkor egészen pontosan 14 ezer 85 darabot parkolhatnánk be a garázsunkba (már ha létezne ekkora garázs, és ha lenne ennyi eladó álomautó).

Az értékesítési adatok alapján legnagyobb autóipari cég, a Toyota piaci értéke pedig 220 milliárd dollár körül van. A virtuális valuták bukásából tehát 9 darab gépjárműgyártó megakonszernt lehetett volna felépíteni a nulláról.

Egy magyar és egy brit cégre is futja

A legnagyobb magyar cég piaci kapitalizációja, azaz összes részvényének értéke 6 milliárd dollár. Ennek alapján a kriptozakó által ütött lyuk betöméséhez 333 darab teljes MOL-méretű vállalat eladására lenne szükség.

Az ismert brit világcég termékei 190 országban vannak jelen. Ennek megfelelően a vállalat piaci értéke is óriási, 120 milliárd dollár körül van. Ám még ez is eltörpül ahhoz képest, hogy mennyi vagyona párolgott el a kriptobefektetőknek az elmúlt hónapokban. Hogy ezt a veszteséget visszakapják, ahhoz 17 darab Unilever méretű cég összes részvényét kellene pénzzé tennünk.

16 magyar államadósság

A kétezer milliárd dolláros kriptovalutákból eredő veszteségből nem csak a hazánk államadósságát – amely 125,43 milliárd dollárt tesz ki – lehetne maradéktalanul törleszteni, hanem még további 15 hasonló mértékű adóssággal küzdő országét is.

Ez azt jelenti, hogy ezen hatalmas veszteség mértéke olyan nagy, hogy jelentős globális gazdasági hatásokkal bírna, akár több nemzet adósságterhének megszüntetésére is elegendő lenne.

Magyarország 11 évnyi gazdasági teljesítménye

A hazai GDP értéke 182,28 milliárd dollárra tehető. A kriptopiacon elolvadt vagyon ennek 11-szerese. Ez azt jelenti, mintha kicsivel több mint egy évtizednyi gazdasági teljesítménye tűnt volna el Magyarországnak. Azaz

a fenti veszteségből 11 éven keresztül lehetett volna fizetni minden magyar vállalatot és dolgozót anélkül, hogy bárki egy szalmaszálat keresztbe tett volna.

Az éhínséget is fel lehetne számolni, nem is csak egyszer…

Az IFPRI szerint 265 milliárd dollár elég lenne arra, hogy az egész földgolyón leszámoljunk az éhezéssel. Azaz ha a kriptovagyon nem elolvad, hanem értelmesen befektetik, akkor ebben és hét párhuzamos univerzumban is megoldhattuk volna ezt a súlyos globális problémát.

Egy Microsoft vagy az éves olasz GDP

Igen, igen. Az amerikai szoftveróriás piaci értéke szinte hajszálra megegyezik Itália 12 havi gazdasági teljesítményével, és a fent bemutatott veszteséggel. Azaz ha nem buktak volna a kriptoőrültek ennyi temérdek pénzt, akkor vagy egy új Microsoftot lehetett volna felhúzni a semmiből, vagy egész Olaszország gazdaságát egy évre nyaralni küldhettük volna.

A párizsi klímacélokhoz is közeledhettünk volna az elveszett összegből

A Bloomberg által közölt adatok szerint a világnak 16,5 ezer milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy a 2030-as évre kitűzött globális klímacélokat elérje. Ez az összeg elképesztően nagy, ahogy a kriptovaluták piacán bekövetkezett veszteség is. Bár a kripto-piaci veszteség kisebb összeg, mégis jelentős részét képezi a klímacélok eléréséhez szükséges befektetésnek. Ha a befektetők a kriptovaluták helyett stabilabb, társadalmilag hasznos projektekbe, mint például a klímacélok megvalósításába fektették volna a most elvesztett vagyonokat, akkor

jelenleg 12 százalékkal közelebb állhatnánk a Párizsi Megállapodásban vállalt céljaink eléréséhez.

Összefoglalás

A kriptopénzek mindig is egy szűk kör játékszerei voltak. Egyesek nagy vagyonokat kerestek, mások nagy vagyonokat buktak el. Ám mindez nem volt ingyen. A bányászgépek eszméletlen mennyiségű áramot fogyasztottak, ezáltal mérhető módon hozzájárulva a globális felmelegedéshez. Ám a klímacéloktól nem csak ezért visznek minket messzebb a kritpoeszközök. Az elmúlt hónapokban brutális vagyon tűnt el ezeken a piacokon. Soha nem fogjuk megtudni, hogy mit érhettünk volna el, ha ezek a pénzek értelmes fejlesztésekbe, innovatív beruházásokba áramlottak volna.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn