Tisztítsuk meg az országot! – elindult a második pályázati időszak 

Szerző: | 2024. március. 19. | Hazai

Március 18-tól jelentkezhetnek a települési önkormányzatok, a civil és gazdálkodó szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek az Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett pályázatra, amelynek célja, hogy elősegítse a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladékok felszámolását, és támogassa az illegális hulladéklerakás megelőzésére szolgáló ingatlanvédelmi rendszerek kiépítését. 

A kormány célja, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően segítse a hulladékképződés és az illegális -lerakás visszaszorítását. Az évtizedek alatt összegyűlt, jogszerűtlenül lerakott szemét felszámolása állami és önkormányzati együttműködéssel 2020 júliusában kezdődött meg a Tisztítsuk meg az Országot! program meghirdetésével, ebben  

474 pályázat támogatásával több mint 165 ezer tonna jogosulatlanul lerakott hulladékot számoltak fel.  

Emellett az illegális hulladék helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, amelyet eddig már több mint 31 ezer felhasználó töltött le. 

A Tisztítsuk meg az Országot! II. pályázat keretében települési önkormányzatok, magyarországi székhelyű civil és gazdálkodó szervezetek, valamint egyházi jogi személyek igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást az elhagyott hulladék felszámolására, az ingatlanvédelmi eszközök beszerzésére és a projektmenedzsmenttel összefüggő feladatok ellátására. A nyertesek a megítélt támogatás legfeljebb 40 százalékát fordíthatják erre a célra. 

 A maximálisan igényelhető támogatási összeg az önkormányzatok esetében 75, az egyházi jogi személyek esetében 50, a civil szervezetek esetében 35, a gazdálkodó szervezetek esetében pedig 30 millió forint. 

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani március 18-tól március 27-én éjfélig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. honlapján

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn