Újabb nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködés a NATO keretein belül

Szerző: | 2024. március. 19. | Hazai

A katonai szövetség védelmi innovációs szervezete, a NATO DIANA bejelentette, hogy sokszorosára bővíti magyarországi jelenlétét: technológiai fejlesztést végző gyorsító- és tesztközpontokat kapcsol be a kutatás-fejlesztési hálózatába. Ez hazánk számára azért is előnyös, mert hozzájárul az ipar fejlődéséhez. 

A NATO DIANA célja az, hogy a honvédelmi alapú innováció a legmodernebb technológiák fejlesztésén és átvételén, valamint védelmi eszközök gyártásán túlmenően olyan hozzáadott értékeket állítson elő, amelyek széles társadalmi körben is hasznosíthatók. 

A katonai szövetség dinamikusan növekedő védelmi ipari innovációs hálózatához Magyarország egy akcelerátorral, vagyis gyorsító- és tesztközpontokkal csatlakozik, hogy erősítse a hazai és a NATO-n belüli nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködést, továbbá az új technológiák hasznosítását.

A kettős, honvédelmi és polgári felhasználás lehetősége hozzájárul a magyar ipar fejlődéséhez.

A gyorsítási folyamat támogatja, hogy a hazai cégek NATO-szinten is bemutathassák és értékesíthessék termékeiket, ami további munkahelyeket teremt és gazdaságélénkítő hatása van. 

Az első magyarországi DIANA-gyorsítóközpont VIKI-Nokia néven kezdi meg működését, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a Nokia Solutions and Networks Kft. együttműködésének eredményeként. 
Tovább erősíti hazánk NATO-n belüli szerepvállalását hat magyarországi DIANA-tesztközpont akkreditációja. A központokat a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a BHE Bonn Hungary Electronics Kft., az Alverad Technology Focus Kft., az ITSec Area Kft., valamint a Nokia Bell Labs hozta létre. 
A NATO innovációs hálózatának térképére 2023-ban már felkerült két magyarországi tesztközpont: a ZalaZONE Gépjármű Próbapálya, valamint a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ szintén akkreditált DIANA-tesztközpont.

A DIANA ökoszisztémájában Magyarország immár kilenc intézménnyel van jelen. Mindez kimagasló hazai tudásbázisról, szakértő közösségről és a legmodernebb infrastruktúráról tanúskodik a mesterséges intelligencia, az automatizáció és az 5G területén.  

A DIANA-ban való magyar jelenlét ilyen fokú növekedése hozzájárul a tudástranszfer előmozdításához, valamint a hazai innovátorok pályázatainak sikerességéhez” – hangsúlyozta Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos. Hozzátette: „2024-ben nem csupán a NATO megalakulásának 75., hanem Magyarország csatlakozásának 25. évfordulóját is ünnepeljük. A DIANA hálózatához való hozzájárulásunk a szövetség iránti elkötelezettségünket is bizonyítja.” 

A DIANA-gyorsítóközpontok világszínvonalú szolgáltatást kínálnak a részt vevő vállalatoknak, míg a tesztközpontok hálózata lehetővé teszi a fejlesztések kipróbálását a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt létesítményekben. Ez az ökoszisztéma a DIANA keretében finanszírozással és képzéssel támogatott vállalatok rendelkezésére áll, szakértői tanácsadást nyújt számukra,  

valamint hozzáférést biztosít a startupok megoldásainak speciális környezetben való teszteléséhez, illetve lehetővé teszi a befektetőkkel és az ipar széles hálózatával történő kapcsolatfelvételt.

„A DIANA egyik erőssége a tehetségközpontok és innovációs vezetők egyedülálló transzatlanti hálózata, amely egy közös cél felé halad. A hálózat partnereinek széles skálája és sokszínűsége felgyorsítja a védelem, a biztonság és a béke elősegítése érdekében tett úttörő megoldások kifejlesztését és bevezetését” – hangsúlyozta Deeph Chana, a DIANA ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Kormány Gábor

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn