Hogyan lehet elveszíteni több mint 12 000 milliárd forintot mindössze egy nap leforgása alatt?

Szerző: | 2024. március. 21. | Blog Archívum

Néhány évvel ezelőtt egyes vélemények szerint a kriptovaluták és azok piacai potenciálisan kiválthatják a hagyományos financiális szektor szereplőit. Azonban a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a digitális pénznemek ágazata is képes súlyos veszteségeket okozni, hasonlóan a klasszikus pénzügyi intézményekhez.

Az eredeti cikk megjelent a Mandiner Makronóm rovatában 2022. november 29-én. Az írás az akkori események és információk birtokában keletkezett.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Egy nap alatt mínusz 12,5 ezer milliárd forint?

Az egy nap alatt az FTX kriptokereskedelmi platform összeomlásával elbukott összeg tehát 32 milliárd dollár, mai árfolyamon (2022. november 29). közel 12580 milliárd forint. Más szemszögből megközelítve:  ez az összeg a 2021-es magyar GDP (amely több mint 181 milliárd dollár) nagyjából ötöde

Közel ennyi pénzt bukott lényegében egyetlen nap alatt Sam Bankman-Fried, továbbá barátai és csodálói (utóbbi lényegében a kriptopiacokat követő tömeg jelentős része) számára csupán a neve kezdőbetűiből álló SBF nevű cége.

 A fenti összegből maga az ikonikus alapító, SBF vagyona közel 17 milliárd dollárral lett alacsonyabb.  Ezek a számok még a hagyományos pénzügyi világ legnagyobb bukásainak fényében is tekintélyesek. 

Tekintsük át a történelem néhány legnagyobb és legemlékezetesebb pénzügyi bukását. Robert Citron, az Orange County-i befektetési csillag, 1994-ben „mindössze” 1,7 milliárd dollárt égett el. Az iker Nobel-díjas közgazdászok által alapított hírhedt LTCM alap sem szenvedett el többet, mint 1,85 milliárd dolláros veszteséget 1998-ban. A francia Jerome Kerviel pedig 2008-ban „csak” 4,9 milliárd euró értékű veszteséget generált.

SBF-nél egyetlen „ügyesebb” pénzügyi varázslót tudott kitermelni a klasszikus pénzügyek világa az elmúlt évszázadokban. A NASDAQ korábbi elnöke, a piramisjátékok koronázatlan királya, Bernard Lawrence Madoff a befektetők 64,8 milliárd amerikai dollárját tüntette el 2008-ban. 

Vessünk egy pillantást arra, hogyan sikerült egy 30 éves amerikai fiatalembernek elérnie a világtörténelem második legnagyobb pénzügyi veszteségét. Ez a kaland telis-tele van a kriptovaluta világára oly jellemző, bennfentes tudást és szaktudást sugalló, három betűs mozaikszavakkal. Hogy ne maradjunk ki a lényegből (FoMO), ajánlott kitartó figyelemmel követni az eseményeket – vagyis HODL.

(A FoMO az angol „Fear of Missing Out” jelentése félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk valamiből. A HODL pedig az angol hold, azaz tartani, megtartani szó elírásából jött létre még 2013-ban. Azóta a kriptovilág a HODL-t használja szlengként, és arra utal vele, hogy inkább tartsuk meg a kriptopénzünket, ahelyett, hogy eladnánk azt – a szerk.)

SBF cégről

Sam Bankman-Fried 1992. március 6-án született a Stanford Egyetem kampuszán. Anyja, a Demokrata Párt egyik kulcsfontosságú partnerének számító Mind the Gap nevű politikai adománygyűjtő szervezet alapítója. Apja, Joseph Bankman, a Stanford Egyetem jogi karának professzora, aki jelentős támogatást nyújtott az FTX induló tőkéjének felhalmozásában.

SBF kifejezetten tehetségesnek számított matematikából, így nem meglepő, hogy az MIT-n matematikából és fizikából diplomázott. Az Alameda Research szervezetet 2017 novemberében alapította Tara Mac Aulay-vel, míg az FTX-et 2019 áprilisában. 

ETF – a tőzsdén forgalomba kerülő alap

SBF még egyetemistaként kezdett el dolgozni a neves globális kereskedőcégnél, a Jane Street Capital-nál. Itt ETF-ek, azaz tőzsdén kereskedett befektetési alapok adásvételével foglalkozott. 

Sam Bankman-Friedet mélyen lenyűgözte a Jane Street által alkalmazott egyszerű, de rendkívül hatékony kereskedési stratégia. A cég, mint market maker, aktív szereplője volt az ETF-piacnak, ahol az eladókat és vevőket összekötötte, miközben gondoskodott arról, hogy a vételi és eladási árak közötti különbség, bár kicsi, de mindig pozitív legyen.

A Jane Street lényegében olyan termékeket keresett, melyekre volt eladó P1 ár mellett, és vevő P2 ár mellett, ráadásul P2 nagyobb volt, mint P1. Ilyen esetben megvették az ETF-et az eladótól P1 áron, majd továbbadták a vevőnek P2-n, és zsebre tették a két ár különbségeként realizált kockázatmentes profitot. 

Alameda Research

SBF gyorsan megértette, hogy miért működik ez az egyszerű kereskedési modell. Úgy látta, hogy a legfontosabb alapokat már elsajátította. Így szeretett volna önállósodni, hogy a nyereséget ne más tulajdonosoknak, hanem saját magának keresse meg. 

Ennek a lépésnek azonban komoly gátja volt az, hogy a hagyományos pénzügyi piacok nem igazán voltak nyitottak ifjú titánok reményteli vállalkozásai számára. Azonban SBF 2017-ben megtalálta a kitörési pontot. 

Ebben az időszakban ismerte fel a kriptovaluták csodálatos világát. Egy új piac tárult fel előtte, ahol a hagyományos, öltönyös-nyakkendős, ősz hajú konzervatív befektetők és az évszázados kereskedőházak helyett a flip-flopban és rövidujjú pólóban flangáló, pizzán élő, lövöldözős játékokkal szórakozó fiatalok uralták a teret. Ezt a vadnyugati mentalitású, szabályozás nélküli világot önállóan meggazdagodott, gyakran közgazdasági alapismeretekkel nem rendelkező „pénzemberek” népesítették be, miközben a befektetett tőke hólavinaként gyarapodott.

SBF a pénzügyi piacok üzleti logikáját kívánta átültetni a virtuális valuták kaotikus, csapongó árfolyamok által jellemzett világába. Otthagyta a Jane Street-et, és életre hozta az Alameda Research (AR) nevű, kriptókra specializált kvantitatív kereskedőcéget. Az Alameda üzleti stratégiájának lényege az arbitrázslehetőségek kihasználása, az árjegyzés, a volatilitás-kereskedés és a hozamgazdálkodás (yield farming) volt. 

Húsz millió dollár

Az arbitrázs kockázat nélküli nyereséget jelent. Az Alameda esetében ez a tevékenység az úgynevezett Kimchi prémium kihasználását jelentette. 

A bitcoin ugyanis akkoriban körülbelül 30 százalékkal magasabb áron forgott Dél-Koreában, és nagyjából 10 százalékkal drágább volt Japánban, mint Amerikában, 

a kiemelkedő ázsiai kereslet okán. 

SBF és csapata kriptovalutát vásárolt az Egyesült Államokban, amit később eladtak koreai és japán befektetőknek. A kapott összeget dollárra váltották, majd ebből újabb kriptopénzt szereztek az USA-ban. Ennek az ügyes pénzkezelésnek köszönhetően a vállalkozás húszmillió dollár tiszta profitra tett szert.

A kockázat nélküli nyereséggel kecsegtető üzletek azonban idővel egyre szélesebb körben lesznek ismertek. Az Alameda és későbbi követőinek amerikai vásárlásai felhajtották a bitcoin árát az USA-ban, egyben lenyomták a kriptopénz árfolyamát az ázsiai piacokon, így a koreai és japán felár rövidesen nullára csökkent. Ekkor a cégnek stratégiát kellett váltania. 

Határidős vérel/adás

Az Alameda újabb üzleti próbálkozásai azonban már magasabb kockázat mellett hoztak bizonytalan hozamot. A cég vezetője úgy interpretálta ezt, hogy a különböző piacokon lévő apró árkülönbségek hajszolása helyett sokkal több pénzt lehet keresni azzal, ha megjósoljuk, merre fog menni a piac. 

Azaz itt már kőkemény spekulációról beszélünk. A cég ettől kezdve a klasszikus long/short (L/S, azaz határidős vétel/eladás) stratégiát követte. Akkor vásárolt, amikor az árak emelkedésében bízott, és akkor adott el, amikor csökkenést várt. 

A pénzügyi spekuláció még a tapasztalt kereskedők számára is kihívást jelentő terület. Az Alameda kereskedői, akik csak csekély tőkepiaci tapasztalattal bírtak, extraprofit elérésére törekedtek egy teljesen új és így alapvetően kiszámíthatatlan piacon. Ez olyan, mint amikor egy alig triciklizni tudó hároméves gyermek próbálja meg vezetni egy Ferrarit.

A csapás

A katasztrófa ugyanolyan előre várható módon be is következett, mint ahogyan azt egy  versenyautót vezető óvodás esetében várnánk. A csapat komoly téteket tett a Terra ökoszisztéma szárnyalására, ám idén májusban nem csupán az ismerten kockázatos Luna, de az elméletileg rögzített árfolyammal bíró TerraUSD árfolyama is összeomlott. 

De nem tette ki az ablakba az Alameda sok más befektetésének hozamát sem. Összeomlott az Umee, a Helium, a Tulip protocol és az Acala árfolyama is.

 Az Alameda kereskedési stratégiája sem volt túl szofisztikált. A fiatalok ugyanis azt tanulták meg néhány hónap alatt, hogy mindent venni kell, különösen azt, aminek az ára esik. Ez pedig a tökéletes recept a csődhöz egy medvepiacon. 

YF

A mély közgazdasági/pénzügyi ismeretek hiányát mutatja az Alameda másik kereskedési fókusza, a yield farming (YF), azaz hozamgazdálkodás is. Ez a számítógépes játékok nyelvi világából átvett kifejezés azt az ősrégi befektetői vágyálmot takarja, hogy a vagyonunkkal munka nélkül, csupán az idő múlását várva keressünk magas hozamokat. 

2021-ben a virtuális valuták piacán ez a „tevékenység” vált rendkívül népszerűvé. Számos ember bízta meg kriptopénzeit olyan csoportoknak, amelyek gyakran csillagászati, nem ritkán háromszámjegyű hozamokat ígértek.

Azt egyikük sem gondolta át, hogy hogyan lehet fenntartható és garantált módon akár 10 százalékos hozamokat fizetni olyan virtuális valutára, melynek kínálata ennél lényegesen kisebb mértékben növekszik. 

Ceroline Ellison

Az Alameda vezérigazgatója a most 28 éves Harry Potter rajongó Caroline Ellison volt. Ellison a matematika alapszakos diplomája megszerzése után 19 hónapot dolgozott a Jane Street-nél, mint junior kereskedő.

 Ám SBF szerint ez elég volt ahhoz, hogy elvezesse a jelentős kockázatokat futó kereskedőcéget. Rossz nyelvek szerint a kinevezés nem volt független attól, hogy SBF és Ellison korábban egy párt alkotott. 

Ennél nagyobb probléma volt, hogy Ellison úgy gondolta,

a világ legkockázatosabb eszközosztályával végzett tőkeáttételes kereskedéshez nem szükséges több tudás, mint amennyit az ember már az általános iskolai alap matematikaórákon megtanul.

A fenti veszteségek valószínűleg nem voltak függetlenek ettől a szemlélettől. Ahogy valószínűleg attól a ténytől sem, hogy a cég a könyveléssel kapcsolatban is hasonlóan szkeptikus volt, hiszen nem volt számviteli osztálya. 

FTX

A Jane Street-es ismeretek kamatoztatásának legjobb terepe mégis az árjegyzői logika kriptopiacokra való átültetése volt. Ennek eszköze a 2019-ben a Bahama-szigeteken alapított FTX kriptotőzsde volt. 

A 2021-ben egymilliárd dollár feletti forgalmat és 388 millió dolláros adózott nyereséget termelő vállalkozás ugyanazt csinálta a virtuális valuták piacán, mint a Jane Street az ETF-ekén. Belépett a vevők és eladók közé úgy, hogy minden tranzakciónál egy kicsit lecsípett az eladó által fizetett árból. 

Ez természetesen se nem törvénytelen, se nem etikátlan. Minden tőzsde így működik. Kis profitért cserébe likviditást, azaz piacot teremt. Összehozza a vevőket és az eladókat. Azaz könnyebbé teszi az adott eszközök megvásárlását és értékesítését. 

VC

A vállalkozást SBF és Zixiao „Gary” Wang együtt alapította 2019 májusában. A piac robbanásszerű növekedése pedig megteremtette a lehetőségét annak, hogy az FTX is bővítse tevékenységét. Ehhez azonban tőke kellett. Nem is kevés. 

Az FTX 2021 júliusában 900 millió amerikai dollárt vont be több mint 60 befektetőtől, köztük olyan neves kockázati tőke alapoktól (VC), mint a Sequoia Capital, vagy a Coinbase Ventures. De komoly pénzekkel szállt be a japán SoftBank csoport, és a kínai Sino Global Capital is. 

Leaugue of Legends

SBF annak ellenére (vagy talán pont azért) kapott 200 millió amerikai dollárt a legendás Sequoia Capital-tól, hogy a befektetők meggyőzését szolgáló megbeszélés alatt League of Legends-et (LOL-t) játszott. 

FTT

Az FTX azonban nem csupán befektetőktől tudott forrásokhoz jutni. Keményen támaszkodott a kriptocégek által bevett technikára, a semmiből való pénzteremtésre. A cég megalkotta

 a saját virtuális valutáját, az FTT-t, melyből közel 250 millió darabot állított elő. 

A saját pénz piaci értéke a csúcson 20 milliárd amerikai dollár körül volt. Ezzel a forrással SBF komoly befektetéseket, vásárlásokat hajthatott végre. Ám még ez sem volt elég az FTX számára. A cég tőkeáttételes pozíciókkal, azaz lényegében hitellel bővítette a rendelkezésére álló tőke volumenét. 

NBA

A semmiből jött pénzt pedig úgy költötték, mintha nem lenne holnap. SBF 135 millió dollárt ígért azért, hogy a többszörös amerikai kosárlabda-bajnok Miami Heat hivatalos és kizárólagos kripto partnere lehessen. Ezen összeg fejében azt is elvárták, hogy a kosárcsapat kitegye az FTX nevet a csarnokára. 

A cég azonban nem állt meg itt. Szponzori szerződést kötött az elmúlt évek többszörös bajnokával, a Golden State Warriors-szal is. Az FTX-et aktívan reklámozta a csapat sztárja, a világ jelenlegi egyik legjobb játékosa, Steph Curry is. 

DNC

SBF az amerikai Demokrata párt legfontosabb szervezetének, a Democratic National Committee (DNC)-nek, valamint a jelenlegi amerikai elnöknek egyik fő támogatója is volt.

 Az Open Secrets szerint a 2021-22-es választási ciklus során közel 40 millió amerikai dollárral támogatta egyes pártok és jelöltek kampányát. 

P&L

A nyilvánosan elérhető adatok szerint SBF vállalatai már 2022 előtt brutális, 3,7 milliárd dolláros veszteséget halmoztak fel. A kriptovilág ünnepelt sztárja, tömegek példaképe tehát nem csupán az utóbbi hónapok negatív piaci folyamatainak az áldozata, hanem – a kifelé mutatott kép tökéletes ellentéteként –

 akkor is képes volt vagyonokat elbukni, amikor a virtuális valuták még bikapiacban, szinte csak felfelé mentek. 

Ez azért vált különösen meglepővé, mivel a kriptovaluta-szektor cégeinek nagy része még nyereségesen zárta a 2021-es évet, és csupán az idei drasztikus árfolyamesések okoztak jelentős vagyonveszteséget számukra. Így a jelek arra mutatnak, hogy aki a világ egyik „legbőkezűbb milliárdosaként” ismert (idén nyáron csatlakozott ahhoz a 2010-ben Warren Buffett és a Gates család által elindított kezdeményezéshez, amely szerint a világ legtehetősebb emberei vállalják, hogy életük folyamán jelentős részét jótékonysági célokra fordítják vagyonuknak),

csupán a piramisjáték illúziójának fenntartása végett játszotta el a hatékony jótékonyság evangelistájának szerepét.

De hogyan lehetett ekkora eltérés a cég által jelentett és a tényleges eredmény között? Miként történhetett az meg, hogy nem szúrták ki a könyvvizsgálók a manipulált számokat? 

A válasz egyszerű.

 Az FTX-et nem egy nagy könyvvizsgáló cég auditálta, hanem a Prager Metis. Egy olyan cég, mely arra volt büszke, hogy ők az első mérlegképes könyvelők (CPA) a metaverzumban. 

Ahol egyébként az egyik támogatója voltak a Decentraland Babydolls-nak, mely nem más, mint egy online nightclub. 

SEC

Sokan azt sem értik, hogyan nem vette észre a közelgő tragédiát az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet, azaz a SEC, melynek vezetője, Gary Gensler idén márciusban 45 percen keresztül diskurált SBF-fel arról, hogyan lehetne egy, a felügyelet által is jóváhagyott kereskedési platformot indítani. 

Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az FTX speciális elbírálás alá eshetett a SEC-nél, hiszen Gary Gensler is tanított az MIT-n (az ügy pikantériája, hogy a tárgy címe Blokklánc és pénz volt), ahol szorosan együttműködött egy bizonyos Glenn Ellison-nal. Aki nem más, mint az Alameda vezetőjének, SBF korábbi barátnőjének, Caroline Ellison-nak az édesapja. 

Changpeng Zhao

Az FTX egyik korai befektetője a platform legnagyobb versenytársának, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének, a Binance-nek alapító vezérigazgatója, Changpeng Zhao (rajongóinak csak CZ) volt. CZ a cég indulása után körülbelül fél évvel fektetett körülbelül 100 millió amerikai dollárt az FTX-be, a részvények 20 százalékáért cserébe. 

Idővel CZ személye nehezedni kezdett SBF-re, ezért a 2021-es finanszírozási kör során körülbelül 2 milliárd amerikai dollár értékben megvált CZ részesedésétől. Azonban egy sorsdöntő hibát követett el: az összeget nem hagyományos pénznemben, hanem az FTX saját virtuális valutájában, FTT-ben fizette ki CZ-nek.

CZ-t egy idő után egyre inkább zavarta SBF nyomulása, az FTX és a SEC közeledése. Úgy érezte, hogy az amerikai versenytársa a Binance kárára próbál előnyhöz jutni. 2022. november 2-án végül megkapta azt a jelet, mely visszafordíthatatlan lépésekre késztette. 

Ekkor jelent meg ugyanis a Coindesk cikke, melyben az Alameda és az FTX közötti összefonódásokra hívták fel az olvasóik figyelmét. Az írás kiemelte, hogy az Alameda eszközeinek egy jelentős része, több mint 5 milliárd amerikai dollár FTT-ben, azaz az FTX által kibocsátott pénzben van. 

Ez a hír azért volt megdöbbentő, mert egy másik forrás szerint az Alameda korábban 10 milliárd amerikai dollár hitelt kapott az FTX-től. A két cég tehát keresztbe finanszírozta egymást. Az FTX hitelt adott, mely hitelből az FTX tokenjét vásárolták fel, így lényegében az FTX saját pénzét használták arra, hogy a tokenjének az árát felpumpálják. 

CZ-nek ez már sok volt. November 6-án bejelentette, hogy kiszórja az összes nála lévő FTT-t (melyet korábban az FTX részesedéséért kapott). A hír hallatára az FTX ügyfelei megrohanták a kriptotőzsdét, és egymás taposva próbálták visszaszerezni pénzüket. 

Az FTX becsületére legyen mondva, hogy 6 milliárd amerikai dollár erejéig állni is tudták ezt a rohamot. Ám SBF számára egyértelmű volt, hogy a pénzük hamarabb fog elfogyni, mint ahogy az ügyfelek megnyugodnának. Így elkeseredett lépésre szánta el magát. November 8-án felkínálta vállalatát az addigra ellenségévé vált CZ-nek. 

CZ első körben rá is mozdult a lehetőségre: nem kötelező érvényű vételi ajánlatotajánlatott tett az FTX-re. Az üzlet nyélbe ütésének fontos előfeltétele volt az FTX pénzügyeinek átvilágítása. November 9-ére azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a felek nem fognak egymás kezébe csapni. CZ állítólag meg volt döbbenve a csalások és szabálytalanságok láttán, és nem kívánt egy csődhalmazt a nyakába venni. 

A Binance vezetőjének e lesújtó véleménye az utolsó szög volt az FTX koporsójában. SBF november 10-én még próbálta nyugtatni a cég ügyfeleit, posztjai szerint semmi okuk nem volt az aggodalomra. 

Ezt a kijelentését alig 24 óráig tudta tartani. November 11-én a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX, partnere, az Alameda, valamint több mint 100 társult vállalkozásuk csődvédelmet kért maga ellen. 

Zuhanás a kripto-fekete lyukba

Akinek a fenti események nem lettek volna elég szürreálisak, annak egy napot sem kellett várni. Egy hacker még a csődvédelem igénylésének napján feltörte az FTX szervereit, és 600 millió amerikai dollárnyi vagyont lopott el a hányatott sorsú kriptotőzsdétől. 

A cég korábbi ügyfeleinek így minimálisra csökkent az esélye arra, hogy valaha viszontlátják befektetett pénzeiket. 

Összegzés

Mit lehet a történetből tanulni?

Az FTX olyan kaotikus elegye volt a pénzügyi ismeretekkel nem rendelkező, extrém kockázatokat vállaló fiataloknak, az ügyfelek pénzét saját céljaikra felhasználó vezetőknek, az üzleti folyamatokat bonyolító és megzavaró összefonódásoknak, hirtelen megjelenő és éppoly gyorsan eltűnő hatalmas vagyonoknak, online éjszakai klubokat finanszírozó könyvelési gyakorlatoknak, valamint korábbi üzleti társak közötti éles konfliktusoknak.

Az események tekinthetőek a kriptovilág sötét oldalát bemutató egyfajta panoptikumnak. Reménykedjünk benne, hogy az illetékesek és a potenciális befektetők elég rémisztő dolgot láttak benne ahhoz, hogy az ehhez hasonló eseteket a jövőben el tudják kerülni. Ha ezt nem sikerül, akkor a jövőben még jobban megrendülhet a bizalom a kriptodevizákban a jövőben.

Címlapfotó: Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn