Az MI vajon megeszi a HR-t reggelire? 

Szerző: | 2024. március. 22. | Hazai, Innováció, Technológia

Kedden zajlott le a JVSZ idei első, Economy Forum nevű interaktív szakmai műhelye. Az eseményen a mesterséges intelligencia (MI) működését mutatták be a HR-folyamatokon keresztül, amelyet Szabó Csaba, a JVSZ Fenntartható Munkaerőpiac Szakmai Fórumának elnöke, a Develor vezérigazgatója moderált. 

Az online megtartott webinár alkalmával két erős szakmai előadást hallhattak a vendégek. Az elsőben Debreczeni Eszter MI-evangelista először a generatív mesterséges intelligencia kapcsán a HR-re fókuszálva mutatta be, hogy  

a Gartner kutatása szerint a HR-vezetők a következő 2–5 évben világszerte a munkaerő 39 százalékos diszrupciójára számítanak.  

Továbbá 84 százalékuk jelenleg a HR-hatékonyság növelésében látja a generatív MI elsődleges szerepét, és 76 százalékuk már aktívan belevágott az alkalmazási lehetőségek feltérképezésébe. 

Legalább 30 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el 

Debreczeni Eszter prezentációjának egyik fő üzenete az volt, hogy a generatív MI használata a HR-en belül nagyon komoly lehetőséget nyújt abban, hogy annak az üzleti partnerségét és stratégiai szerepét növelje. A HR-folyamatokban a BCG kutatása szerint legalább 30 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el, amit aztán az igazán értékteremtő folyamatokra lehet transzformálni.  

A HR-funkció megújítása nem az egyetlen cél: a HR-nek az MI kapcsán komoly szerepe van a munka világának megújításában, a munkavállalói élmény növelésében, a mesterséges intelligencia talent-vonatkozásainak megértésében és a teljes szervezet tudatos felkészítésében.  

Az utóbbi esetében teljes felső vezetői összefogásra lenne szükség, ám a jelek szerint csak a HR-vezetők 22 százalékát vonták be aktívan, amin közösen változtatnunk kell. 

Természetesen mindez a szervezet „étvágyától” és érettségétől is függ, viszont a kivárás nem a legjobb taktika. Általánosan alkalmazható sikerreceptek még nincsenek, az azonban biztos, hogy az úttörők 10 százalékban az algoritmusra, 20 százalékban a technológiára fókuszálnak, a figyelmük 70 százalékát az üzleti és szervezeti transzformáció támogatására teszik, és minden MI-projektben külön figyelmet fordítanak a szervezeti, kulturális, valamint a felelős, etikus MI-ra, és az ezt biztosító governance-folyamatokra. 

A webinár résztvevői (Forrás: jointventure.hu)

Gyakorlati példák a recruitment és az onboarding terén 

Gothárdi Ibolya, a 4iG Csoport HR-vezetője gyakorlati oldalról közelítette meg a témát, és konkrét példákat hozott. Kifejtette, hogy egy ilyen összetett technológia esetén mennyire oda kell figyelni minden apró részletre. A HR területén a mesterséges intelligencia hatalmas segítség lehet a recruitment- és az onboarding-folyamatokban.  

A legfontosabb szempontok, amiket mindig be kell tartani a mesterséges intelligencia HR-területen való felhasználásában:  

  • programozás, „programozott előítéletek”: világos és érthető parancsokat kell megadnunk a félreértések elkerülése érdekében, 
  • átláthatóság: fontos, hogy minél jobban megértsük az MI működését, 
  • adatvédelem: a munkavállalók adatainak védelme pédául egy kiválasztási folyamat során, 
  • jogi kockázat: ahogy mindennek, az MI-nak is van jogi kockázata ha mondjuk nem megfelelően alkalmazzuk, vagy ha nem értjük a rendszer működését. 

Mindkét előadó véleménye megegyezett abban, hogy a HR egy olyan terület, ahol hatalmas potenciál van a mesterséges intelligencia használatában. Nagyon fontos kiemelni, hogy az MI-t akkor tudjuk hatékonyan bevonni, ha a cégen belül az illetékes társterületek összedolgoznak, ez ugyanis egy közös felelősség. Egyetértettek abban is, hogy a mesterséges intelligencia a jövő, ezért mindenkit biztatnak ennek a technológiának a felfedezésére. 

Gothárdi Ibolya az alábbi kezdő lépéseket ajánlja az MI felfedezésére:  

  • chatbotok használata, 
  • képek, prezentációk készítése, szerkesztése, 
  • hosszabb szövegek összefoglalása, 
  • online közösségekhez való csatlakozás, 
  • tudásmegosztás, tapasztalatcsere. 

(Forrás: jointventure.hu)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn